El Vallès Occidental comptarà amb 774 docents més per fer front al coronavirus

El 35% dels grups de la comarca superaran les ràtios de 20 alumnes per aula

Es faran fins a 60.000 cribratges en el personal docent.
Es faran fins a 60.000 cribratges en el personal docent. | Aj. Rubí
08 de setembre del 2020
Els centres educatius del Vallès Occidental comptaran amb 774 docents més pel curs que està a punt de començar. Uns professionals contractats pel Departament d'Educació per fer front al coronavirus i que se sumen als 144 més que ja estava previst incrementar abans de la pandèmia. No obstant això, actualment hi ha 178 docents especialment sensibles al coronavirus que podrien tramitar-los la baixa laboral per raons epidemiològiques.

El director de Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental, Jesús Viñas, ha assegurat que "Les escoles estan obertes no només per donar un servei educatiu, sinó comunitari". Ho ha dit en una roda de premsa telemàtica, aquest dimarts al migdia.

En aquest sentit Viñas ha recordat que "s'ha fet un gran esforç per poder donar resposta a les necessitats de la pandèmia". En concret ha fet valdre els 10 educadors socials que s'han contractat per oferir un servei fins ara inexistent, ja que no hi havia educadors socials en el sistema públic. La comarca concentra el 13% del total de l'alumnat de Catalunya i per això, també s'incrementaran en una cinquantena els Tècnics d'Inserció Social i 53 més de Tècnics de suport a l'educació infantil.

Pel que fa a altres equipaments que es podrien fer servir per fer algunes activitats, el director dels Serveis Territorials, ha assegurat que estan acabant de perfilar amb escoles i ajuntaments els llocs que s'habilitaran. Per exemple, l'escola Sala i Badrinas de Terrassa que actualment està amb mòduls és una de les afectades. A Sabadell hi ha peticions d'espais de sis escoles més.

60.000 cribratges durant la tardor

Està previst que durant el primer trimestre del curs escolar, el Departament faci al voltant de 60.000 proves PCR entre el personal docent del Vallès Occidental. Unes proves que determinarà Salut en quins centres educatius es faran en funció de les Àrees Bàsiques que registrin un risc més alt de rebrot.

Ara com ara hi ha tres docents de tres centres de la comarca que han donat positiu de coronavirus amb una PCR. S'han contagiat en entorns familiars però el Departament no veu cap inconvenient per obrir les escoles, ja que s'han fet tests als mestres amb qui van tenir contacte, i tots ells han donat negatiu. Des del Departament no han volgut facilitar ni els noms dels centres ni els municipis on es troben i asseguren que la situació avui és aquesta però que pot canviar abans de l'inici de curs.

Compliment generalitzat de les ràtios

El descens sostingut que ha experimentat els últims anys l'educació Infantil i la Primària ha fet que hagi sigut més fàcil pels centres arribar a les ràtios de 20 alumnes per a cada grup estable, que s'ha fixat des de Salut. Així la mitjana d'alumnes per cada docent és de 14,85 a Infantil i Primària i 10,76 a ESO i Batxillerat.

No obstant això, encara hi ha el 35% dels grups que estaran per sobre dels 20 alumnes tot i que Viñas ha volgut puntualitzar que no és el mateix un grup de 21 que un de 25.

Nous instituts-escola

Aquest curs hi ha fins a cinc centres que s'estrenen com a instituts-escola a la comarca. En concret són: el Mas Rampinyo de Montcada i Reixac, el Joan Sallarès i Pla de Sabadell, el Catalunya de Sant Cugat del Vallès, l'Onze de Setembre de Sant Quirze del Vallès i el Sala Badrinas i l'Antoni Ubach i Soler de Terrassa.