El Consell Comarcal inicia un estudi sobre la mobilitat elèctrica a diferents municipis

Es farà coincidint amb la Setmana de la Mobilitat i s’inclourà al Pla per la Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental

El Vallès Occidental aposta per la mobilitat elèctrica per reduir emissions
El Vallès Occidental aposta per la mobilitat elèctrica per reduir emissions | Cedida
Redacció
17 de setembre del 2020
Actualitzat a les 16:53h
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha iniciat aquesta setmana, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, un estudi estratègic de mobilitat elèctrica a la comarca. Aquest estudi s'elabora amb el suport de la Diputació de Barcelona, i s'incorporarà com una mesura més al Pla de Qualitat de l'Aire, que es va iniciar el mes de desembre passat, després que el Consell d'Alcaldies aprovés la seva redacció en declarar l'emergència climàtica a la comarca.

L’estudi té l'objectiu de definir les diverses propostes d'actuació per tal d'impulsar la mobilitat elèctrica al Vallès Occidental. Cadascuna de les mesures que es definirà tindrà el seu àmbit d'actuació, però en conjunt sumaran facilitats a la utilització del vehicle elèctric.

S'analitzarà el vehicle elèctric, les infraestructures de recàrrega, la promoció econòmica i les eines d'incentivació i difusió, a més d'altres projectes associats, per tal de poder ser una guia per a tots els municipis de la comarca que vulguin impulsar actuacions en matèria de mobilitat elèctrica i alhora propiciar actuacions conjuntes en l'àmbit, ja que també definirà estratègies d'actuació.

El conseller de Territori, Carles Rodríguez apunta que "amb la pandèmia de la Covid-19 hem vist com es produïen canvis també en la mobilitat. La reducció de la mobilitat durant el període de confinament ha suposat un impacte positiu en la millora de la qualitat de l’aire"

Rodríguez també ha apuntat que "la caiguda dràstica de la mobilitat durant la primera fase del confinament va portar a una reducció generalitzada del trànsit, principal font d’emissió de contaminants a l’atmosfera". De fet, els nivells diaris de diòxid de nitrogen al Vallès Occidental es van reduir, de mitjana, a més de la meitat (57%) entre el 14 de març i el 26 d’abril. "Ara que disposem de dades és el moment d’emprendre accions decidides”, assegura Rodríguez.

Aposta comarcal per la reducció d’emissions

El lema de la Setmana Europea de la Mobilitat d'enguany és Per una mobilitat sense emissions, i ha establert com a objectius principals estimular el comportament ciutadà, sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals o impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles. 

El Consell Comarcal es reaferma així en la seva voluntat de treballar per la protecció del medi ambient i del clima. A la declaració d'emergència climàtica i l'elaboració del Pla de la Qualitat de l'aire s'hi ha de sumar un Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental que aposta pel canvi de model en matèria de mobilitat i infraestructures, la coordinació de mesures per reduir les emissions i vetllar per les sinèrgies entre les iniciatves municipals i privades.

Els ajuntaments i les persones col·laboradores estan revisant actualment un primer document del Pla de la Qualitat de l'aire per fer-hi aportacions, i es preveu que estigui enllestit a finals d'any. Les accions es podrien concretar i iniciar a principis del 2021. En paral·lel el Consell treballa per la posada en marxa, abans d’acabar l’any, d’un punt doble de càrrega elèctric a l’aparcament de la seva seu.