Mor Alfons Borrell, un dels màxims representants de la pintura abstracta catalana

Feia vuit dècades que vivia a Sabadell

L'artista Alfons Borrell en una de les seves exposicions
L'artista Alfons Borrell en una de les seves exposicions | Juanma Peláez
NacióSabadell
10 d'octubre del 2020
L'artista Alfons Borrell ha mort aquest dimarts als 89 anys. Borrell, nascut a Barcelona el 1931, però que feia vuit dècades que vivia a Sabadell, estava considerat un dels màxims representants de la pintura abstracta, disciplina que feia més de 50 anys que retratava. 

Curiosament, l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell acabava d'acollir una exposició seva. Borrell va començar la seva vessant artística, freqüentant l'estudi d'Anglada Camarasa, a Mallorca, i va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona. A la dècada dels seixanta va començar a treballar amb la pintura gestual i en aquesta dècada va formar part del Grup Gallot, un col·lectiu creat a la ciutat.

El 1971 també va participar en la creació de la Sala Tres de Sabadell. Era molt amic de Joan Brossa i d’artistes com Perejaume, al llarg de la seva extensa trajectòria, la seva abstracció pictòrica s’ha anat consolidant com un corpus expressiu de gran intensitat i solidesa.

La seva obra s'ha exposat en destacats espais d’art del país i també de França, Alemanya, Estats Units i el Japó. El crític d’art Alexandre Cirici va convidar-lo a participar en l’exposició inaugural del primer Museu d’Art Contemporani de Barcelona a la cúpula del Cinema Coliseum el 1960.

El 1978 va formar part de l’exposició "Seny i rauxa. 11 artistes catalans" al Centre Georges Pompidou de París. Entre les diverses retrospectives de la seva obra, destaquen les del Centre Cultural Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat (2006), el Museu d’Art de Sabadell (2007) i la Fundació Joan Miró de Barcelona (2015).