La cultura popular de Rubí, a mig gas

Algunes entitats fa mesos que estan aturades, i expliquen a RubiTV.cat com reprendran la seva activitat i quines són les seves perspectives de futur

13 d'octubre del 2020
Actualitzat el 14 d'octubre a les 11:49h
Algunes entitats fa mesos que estan aturades, i expliquen com s'adaptaran a la nova normalitat per reprendre l'activitat
Algunes entitats fa mesos que estan aturades, i expliquen com s'adaptaran a la nova normalitat per reprendre l'activitat | Colla de Diables de Rubí
Les mesures sanitàries decretades per frenar l'onada de contagis de coronavirus arreu del país ha fet que moltes activitats de diversos sectors s'hagin hagut d'aturar de manera temporal, o bé limitar-les o bé adaptar-les a les circumstàncies.

La cultura popular de Rubí ha patit les conseqüències d'aquesta aturada: principalment, per la suspensió de les dues celebracions on tenen més protagonisme - la Festa Major, al juny; i la Festa Major petita de Sant Roc, al setembre - però també de la seva activitat habitual.

Tot i això, algunes entitats han anunciat en els últims dies que es tornen a posar en marxa, sempre amb les mesures de seguretat corresponents per tal de no contribuir a l'augment de contagis.

Sant Joan i la celebració de Sant Pere, primera presa de contacte

La celebració de la revetlla de Sant Joan de manera limitada - sense públic, sense concerts, i sense foguera per evitar aglomeracions - va ser una de les primeres actuacions de cultura popular que es van poder gaudir a Rubí després de l'aixecament de l'estat d'alarma.

Els protagonistes, els Diables de Rubí, havien pogut estrenar la seva nova bèstia per Carnaval, i van poder lliurar la Flama del Canigó a la nostra ciutat i fer un petit raval de foc, només un tastet de tot el que organitza la colla per aquesta celebració, i que enguany tenia l'afegit especial de la celebració dels 25 anys de l'entitat.

Tant els Diables de Rubí com les altres dues colles de la ciutat, els Diables de la Riera i els Rubeo Diablorum, han hagut de renunciar a la Trobada de Bèsties de Foc que organitzen cada any amb motiu de la celebració de Sant Roc, a principis de setembre.
 
Qui també ha hagut de suspendre totes les sortides programades per l'any 2020, tot i que van ser de les poques entitats que va participar a la celebració de Sant Pere al mes de juny, és la Colla de Geganters de Rubí. Les mesures sanitàries dictades per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, a més, van impedir que els gegants de Rubí lluïssin com és habitual.

L'Esbart i l'Obrador Coral, represa de l'activitat amb mesures de seguretat
 
L'Esbart Dansaire de Rubí i l'Obrador Coral també van formar part de la programació de la celebració de Sant Pere en petit format, tot i que de manera virtual. De fet, l'Obrador Coral havia de fer una actuació en directe, però finalment i per recomanació del personal sanitari, van decidir suspendre-la i transmetre una actuació antiga. Pel que fa a l'Esbart, les xarxes socials municipals van retransmetre una ballada de gitanes gravada en dies previs a la data de la Festa Major.

Totes dues entitats han explicat com s'ho faran per continuar amb la seva activitat a partir d'ara. L'Esbart, a banda de les mesures més genèriques - rentat de mans, desinfecció, distància i ventilació dels espais - ha elaborat tota una normativa per garantir la seguretat als seus alumnes per tornar als assajos.

Així, han establert unes mesures similars a les de les escoles: trobada a la porta de l'Espona 10 minuts abans de les classes, mesura de la temperatura abans d'entrar a l'equipament, obligatorietat de la mascareta durant l'activitat, així com de sabatilles o mitjons antilliscants; arribar canviats pels assajos des de casa...
 

Ball de Gitanes de Rubí Foto: Esbart Dansaire de Rubí


L'Obrador Coral, per la seva banda, ha elaborat un extens protocol consensuat amb l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Rubí i l'Escola Municipal de Música Pere Burés, i també posarà en marxa un sistema perquè aquells cantaires que no se sentin segurs assistint als assajos presencials els puguin seguir en directe des de casa.

"La cultura popular i l'animació de carrer es podria fer moure més"

Una de les colles que es mantindrà durant força temps aturadesés el col·lectiu Les Anades d'Olla, una associació d'animació nascuda fa tot just tres anys però que ja s'ha guanyat una gran estimació per part de la ciutadania. Amb el seu inseparable Bòjum, una rèplica del Bodum que treu espurnes de foc i també aigua, asseguren que es troben "en standby tècnic i sense res previst".

A més, creuen que "la cultura popular i l'animació de carrer es podrien fer moure més", però es resignen a esperar si des de l'Ajuntament - o altres instàncies - se'ls demana la participació en alguna activitat, com podria ser un replantejament de la Cavalcada de Reis, com per exemple ja s'està estudiant a Terrassa.

Curiosament, una de les darreres aparicions públiques d'en Bòjum va ser una setmana abans del decret d'estat d'alarma, durant la gravació de l'anunci del Festival Infest, i al qual hi van participar més entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat.
 

La cultura popular de Rubí col·labora amb el Festival Infest Foto: Facebook / Festival Infest


Qui veu més llunyana la possibilitat de reprendre la seva activitat són, com ja van explicar al juny, els Castellers de Rubí. "Som una entitat on hi ha moltíssim contacte, i això ens fa impossible tornar a fer castells a dies d'ara", lamenta la cap de colla, Anna Yepes.

Els Castellers, això sí, ja planegen fer retrobaments al local, activitats a l'aire lliure o d'exercici físic de manteniment, a més d'aprofitar per fer alguna cosa relacionada amb la teoria dels castells.