El CER i Rubí d'Arrel programen cinc sortides per donar a conèixer la Xarxa d'Itineraris de Rubí

Les entitats expliquen el treball que s'ha fet durant aquests cinc anys i com el volen continuar

Jordi Puig, Falet Bosch i Jordi Muntan presenten la proposta de dinamització de la Xarxa
Jordi Puig, Falet Bosch i Jordi Muntan presenten la proposta de dinamització de la Xarxa | Marta Casas
08 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:48h
El Centre Excursionista de Rubí i Rubí d'Arrel han presentat una nova proposta per dinamitzar la Xarxa d'Itineraris, dissenyada per ells mateixos amb la col·laboració de l'Ajuntament de Rubí, i que es durà a terme aquesta tardor.

"Hi ha molts itineraris que es fan durant les activitats que organitzem durant la temporada, com la Nocturna, la Marxa Infantil o la Volta a Rubí, però la idea era fixar aquesta xarxa", ha explicat Falet Bosch, president de Rubí d'Arrel, per tal que la ciutadania els pugui gaudir sempre, i no només en activitats puntuals.

La Xarxa d'Itineraris es va començar a dissenyar l'any 2015, i es va presentar a l'Ajuntament l'any 2016. Jordi Puig, president del Centre Excursionista de Rubí, ha explicat les característiques principals que havia de tenir aquesta xarxa des del punt de vista de les entitats: que vertebrés tot el territori de Rubí i que servís per donar a conèixer determinats punts d'interès del patrimoni natural i local de la ciutat.
 

Jordi Puig, Falet Bosch i Jordi Muntan presenten la proposta de dinamització de la Xarxa d'Itineraris Foto: Marta Casas


Existien xarxes d'itineraris, elaborades per l'Ajuntament o pel mateix Centre Excursionista, que s'han acabat perdent per diversos factors: el creixement urbanístic, o bé la limitació de les zones que abastava aquesta xarxa.

La xarxa d'itineraris dissenyada pel CER i Rubí d'Arrel pretén que totes les persones interessades no facin aquests recorreguts només quan hi ha una activitat puntual, sinó que ho puguin fer per interès propi i en qualsevol moment, i per això és important que estigui ben senyalitzada, i que es pugui sortir des d'un punt tan cèntric com la plaça del Doctor Guardiet i que els itineraris siguin circulars, és a dir, que es pugui sortir i arribar des del mateix punt i fins i tot connectar els diversos itineraris entre sí.

A dia d'avui, la Xarxa d'Itineraris està força instaurada i senyalitzada, però Puig ja ha apuntat que encara hi ha "alguns aspectes a millorar".

L'Ajuntament i les entitats, "a ritmes diferents"

Tot i que el projecte de la Xarxa d'Itineraris es va presentar l'any 2016 i va tenir una "bona acollida" per part de l'Ajuntament, les entitats sempre han notat que van "molt més lents del que ens agradaria", "anem a ritmes diferents", lamenta Puig.

Per exemple, i tal com ha explicat Jordi Muntan, membre de Rubí d'Arrel, la xarxa d'itineraris hauria d'incorporar els punts d'interès a la senyalització, cosa que ara no passa. Alguns dels exemples que ha posat són les fonts de Sant Muç i Can Moritz - en la recuperació de la qual va participar el mateix ajuntament -, les restes de la masia de Can Pòlit o un pont que hi ha al torrent Fondo, per l'itinerari de Ximelis.
 

La font de Can Moritz Foto: Marta Casas


Muntan també creu que es podrien senyalitzar elements naturals com arbredes concretes, o elements del passat vitivinícola de Rubí com les barraques de marge o els dipòsits de sulfats. "Caldrà inventariar més a fons tots aquests elements del patrimoni local i anar-los incorporant a la Xarxa perquè no caiguin en l'oblit", ha dit Muntan.

Cinc sortides d'entre 7 i 11 quilòmetres per conèixer els itineraris

Per tal de donar a conèixer aquests itineraris, el Centre Excursionista de Rubí i Rubí d'Arrel, amb la col·laboració del CRAC, han organitzat cinc sortides per cinc dels itineraris de la Xarxa. Les sortides començaran el 18 d'octubre, amb l'itinerari 7 (Can Guilera), que sortirà a les 9h des de Sant Muç. Aquest primer recorregut té 7,2km. La setmana següent, el 24 d'octubre, es farà l'itinerari 8 (Castellnou), que és el que passa per la font de Can Moritz, i sortirà a les 9h des de l'Institut J.V. Foix.

Al novembre hi haurà dues sortides: la primera serà el dia 7, i recorrerà l'itinerari de Can Balasc. La sortida serà a les 9h des de la plaça del Doctor Guardiet. La següent serà el 21 de novembre, i sortirà a les 9h de la masia de Can Xercavins i fa el recorregut de Can Tapis i Can Feliu.

Finalment, i ja el dia 5 de desembre, es farà la darrera sortida per Ca n'Oriol i Sant Feliuet, que són els itineraris 2 i 3 de la Xarxa. La sortida, a les 9h a la plaça del Doctor Guardiet. Totes les sortides tindran una durada aproximada de 3h i mitja i inclouran una parada per esmorzar.

Els formularis per inscriure's a les sortides - amb un màxim de 30 persones - es trobaran a les webs del Centre Excursionista de Rubí, Rubí d'Arrel i el CRAC. Cal destacar que, un cop inscrit, el formulari també permetrà la possibilitat d'esborrar-se si finalment no es pot assistir a la caminada.

Els organitzadors han recordat que cal seguir totes les recomanacions sanitàries: portar mascareta, mantenir la distància de seguretat, i no assistir a la sortida si es tenen símptomes o s'ha donat positiu estat en contacte amb un positiu en els 14 dies previs a la sortida.