Prorroguen quinze dies més la prohibició de reunions de més de sis persones

La mesura s'ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Els bars i restaurants també se'n veuen afectats, ja que no poden acollir taules superiors a les sis persones.
Els bars i restaurants també se'n veuen afectats, ja que no poden acollir taules superiors a les sis persones. | ACN
Redacció
09 d'octubre del 2020
La Generalitat ha prorrogat durant 15 dies més la prohibició a Catalunya de les reunions de més de sis persones, tant en àmbit públic com privat, com a mesura de contenció de l'epidèmia de la Covid-19, els indicadors estan empitjorant a Catalunya.

El Departament de Salut ha publicat avui una resolució en la qual prorroga aquesta mesura especial de limitar les reunions, que considera una eina "especialment rellevant, ja que s'ha constatat que és en l'àmbit familiar i social on es produeix un important percentatge de els contagis, com a conseqüència de la relaxació en els controls preventius per evitar-los".

La resolució, que signen la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, explica que la finalitat de prohibir les reunions de més de sis persones és "intentar controlar la corba de contagis i aplanar-la i intentar evitar que s'haguessin de adoptar mesures més limitadores dels drets de les persones, com seria acordar el confinament, total o parcial, amb els evidents perjudicis que suposaria per a les persones i per a l'activitat econòmica".

La mesura també intenta evitar "l'efecte que la asincronia territorial afavorís desplaçaments de grups de persones cap a on les mesures fossin menys restrictives i incrementés la transmissió o expansió de la pandèmia per tot el territori".

"Aquest risc es va fer evident des que es van incrementar els cribratges comunitaris i els seus resultats van mostrar que molts dels contagis de la Covid-19 provenen de persones asimptomàtiques, que, en la mesura que no presenten símptomes, fan una vida o activitat normal", afegeix la resolució.

La prohibició de reunions públiques i privades de més de sis persones a tot Catalunya no afecta les persones que són convivents, ni s'aplica en l'àmbit laboral, en els transports, en els centres escolars o en l'assistència a actes culturals, religiosos, esportius o manifestacions, però sí en l'ocupació de taules o agrupacions de taules en els establiments d'hostaleria i restauració, tant en espais interiors com en terrasses.

"Per les seves característiques -segons Salut-, les reunions familiars i socials són activitats que augmenten el nombre de contactes entre persones no convivents, habitualment durant un llarg període, moltes vegades en espais tancats i amb relaxació de les mesures de protecció individual (ús de mascareta); això crea situacions d'elevat risc potencial de contagi i faciliten la transmissió i expansió del virus a la comunitat ".

Per això, considera que "el manteniment de la limitació dels contactes i activitats grupals en tot el territori de Catalunya és una mesura proporcional, idònia, necessària i justificada amb la finalitat de trencar les cadenes de transmissió comunitària, evitar els contagis i impedir la expansió de la infecció".

A més, la resolució també estableix que en les reunions que concentrin fins a sis persones en espais públics no es permet el consum d'aliments ni de begudes i queda prohibit que en les reunions o trobades puguin participar persones que tinguin símptomes de Covid-19 o que hagin d'estar aïllades o en quarantena per qualsevol motiu.