Entitats esportives de Rubí viuen amb resignació l'aturada de la seva activitat

Diverses entitats esportives expliquen a RubiTV.cat la seva experiència davant la pandèmia

El camp del CF Juventud 25 de septiembre, tancat
El camp del CF Juventud 25 de septiembre, tancat | Marta Casas
02 de novembre del 2020
Actualitzat a les 23:25h
L'esport no professional de Catalunya enceta la tercera setmana consecutiva d'aturada de les competicions, a la qual se sumen, ara, la suspensió dels entrenaments, que durant 15 dies sí que han pogut fer seguint estrictes protocols de seguretat. Igual que el sector cultural, aquesta aturada de l'activitat deixa molt tocades les entitats esportives, i els esportistes, tant en l'àmbit físic com en el social i econòmic.

RubiTV.cat ha contactat amb diversos clubs de diverses disciplines esportives - futbol, bàsquet, hoquei línia i esports adaptats - perquè expliquin com estan vivint aquests moments d'incertesa, i conèixer en quina situació es troba cadascun dels clubs.

Comprenen les mesures, però creuen que la pràctica esportiva és segura i està ben gestionada

Pel que fa al futbol, la Junta del CF Juventud 25 de septiembre ha explicat a RubiTV.cat que, pel que fa a l'aspecte purament futbolístic, aquesta aturada suposa "una pedra més en aquest inici de temporada", ja que tots els jugadors, pares i cos tècnic esperava amb esperança el retorn a la gespa i, en certa manera, "oblidar" el patiment per la pandèmia gaudint del futbol i competint. 

El club creu que "hem de remar tots a favor i seguir allò que les autoritats sanitàries creguin oportú per frenar la pandèmia", però alhora defensen que "el futbol és una activitat esportiva que estava essent ben gestionada i controlada" pel que fa a les instruccions de Salut: han fet un esforç per mantenir els grups bombolla amb jugadors i entrenadors específics per cada categoria, mantenint tots els controls i mesures de seguretat especificades.
 

Una situació similar es viu al CF Olimpic Can Fatjó, que afirma que la principal conseqüència és que "als nostres jugadors no se'ls permet fer la seva activitat esportiva", que és el més important, i per això des del club es treballa per oferir als esportistes activitats alternatives durant l'aturada, i tot aquell "suport a les famílies que necessitin ajuda per part nostra", diuen.

L'aturada també ha afectat la Barça Academy, que des del passat mes de setembre té una nova seu al camp del club rubinenc.

L'HCR Cent Patins es troba en una situació particular respecte a la resta de clubs. En el seu cas, compta amb equips elit i or, que participen en competicions estatals, i per tant no han vist afectada la seva activitat - llevat que algun partit s'hagi hagut de suspendre en compliment dels protocols per algun positiu de Covid-19 - però en canvi han hagut d'aturar tot el seu esport base, així com algunes activitats com els grups d'hoquei a les escoles.

Amb els equips base intenten fer entrenaments en línia, i es va treballant en funció del que es pot fer i no es pot fer en cada moment. "Entenem i respectem les restriccions pensant que això ha de servir per reduir els contagis", diuen, tot i que afirmen que "nosaltres duem a terme un protocol molt estricte tant en els entrenaments com en els partits i creiem que podíem haver continuat en la mateixa línia".

Amb els equips de categories professionals, s'han reorganitzat els horaris per poder-los dur a terme dins les noves possiblitats.

Una situació econòmica "crítica" que s'agreuja per la pandèmia
 

El Cent Patins va explicar la seva situació econòmica al TN Comarques Foto: TN Comarques


Un dels aspectes preocupants és la gestió econòmica. L'HCR Cent Patins recorda que "venim d'una situació econòmica crítica, i aquesta pandèmia està fent que encara sigui més difícil mantenir-nos per la caiguda d'ingressos".

La Junta del CF Juventud 25 de septiembre diu que "està sent una autèntica garrotada rere l'altra", ja que han deixat de cobrar les quotes: "no podem obligar als pares del nostre futbol base a fer front a una quota de la qual no estan gaudint", expliquen. A més, també han deixat de recaptar altres tipus de beneficis econòmics, com les lluminetes o la loteria de Nadal. "Per a la subsistència del nostre club, i per a molts altres, serà molt difícil manejar aquestes restriccions i les que han de venir", lamenten.

L'altre club de barri de Rubí, l'Olimpic Can Fatjó, es troba amb el mateix problema de la reducció d'ingressos, ja que també han suspès el cobrament de les quotes.

L'aspecte econòmic també pesa per al CE Horitzó, ja que malgrat la manca d'ingressos, han de seguir fer front a les despeses que no poden deixar d'atendre, com ara telèfons, la connexió a Internet, riscos laborals, protecció de dades... "no ingressem res, però hem de continuar pagant factures".

"Sentiments contradictoris"
 
El CEB Sant Jordi, un dels clubs de bàsquet de la ciutat, diu tenir "sentiments contradictoris" amb relació a les mesures restrictives: "Si bé pensem que la pràctica esportiva és segura i necessària per als nens, nenes, joves... també hem vist com, a les últimes setmanes, els casos tant de dins del club - importats, perquè no hem tingut transmissió interna - com del nostre entorn, estaven començant a impactar en el nostre normal funcionament", expliquen.

Com la resta de clubs de la ciutat, han fet tot un esforç de disseny de protocols, compra de materials, establir procediments per garantir les mesures higièniques i de seguretat per a tots els jugadors, entrenados i famílies... "El CEB Sant Jordi ha invertit, i invertirà, molt esforç humà i econòmic en la prevenció de la transmissió", asseguren, "i poder continuar transmetent els valors del bàsquet a tots els joves de Rubí".
 

Imatge d'un partit solidari del CEB Sant Jordi per la Marató Foto: CEB Sant Jordi


"Ens sentim sols i abandonats"

"Manca de comunicació i mà esquerra", "cap administració ens ha preguntat o ofert ajuda per les categories base", "ens limitem a rebre les diverses comunicacions oficials per part de la FCF i l'Ajuntament", "ens sentim sols i abandonats, com ja ens vam sentir durant la primera onada al març"... és el que es troben els clubs de la ciutat en aquests temps tan complicats.

El Cent Patins sí que té contacte constant amb la Federació Espanyola i ha rebut suport de l'Ajuntament en el control i arribada a pista pels equips que poden continuar la seva activitat, i el CEB Sant Jordi explica que la Federació de Bàsquet els va comunicar que les seves peticions com a federació no han estat escoltades per part de la Generalitat.

El Veinti també comenta que des de la Federació s'ha parlat d'alguns "ajuts" a les entitats esportives, dels quals encara no tenen cap constància, i lamenta que no s'hagi contactat directament amb els clubs per veure quin tipus de solucions es poden trobar de manera conjunta,

"Realment, el panorama és desolador", conclou l'executiva del CE Horitzó, una entitat que ha hagut de suspendre gairebé totes les activitats - natació, bàsquet, boccia, multiesport, hidroteràpia i tractaments aquàtics individuals - i "ni ajuntaments, ni Generalitat, ni Secretaria General de l'Esport, ni Federacions" han ofert el seu suport.