Mercè Rius, directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, resol dubtes sobre l'abocador de Can Balasc

En una entrevista a Ràdio Rubí, aclareix algunes de les qüestions més polèmiques de l'adequació a la normativa vigent

Imatge de l'abocador de Can Balasc
Imatge de l'abocador de Can Balasc | Rubí Sense Abocadors
Redacció
04 de novembre del 2020
La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic (DGQACC), Mercè Rius, ha passat aquest matí pels micròfons de Ràdio Rubí per parlar sobre la recent adequació a la normativa vigent de l'abocador de Can Balasc, que la Generalitat va notificar la setmana passada responent a les al·legacions al projecte que havien presentat diverses parts interessades - l'Ajuntament de Rubí, la plataforma Rubí Sense Abocadors i diversos veïns a títol particular.

"En el moment que el jutge reconeix el dret d'instal·lar un abocador al paratge de Can Balasc, li diu a l'Ajuntament que ha d'atorgar-li la llicència i a nosaltres, que l'hem d'adequar a la normativa vigent". Respecte a la diferència de residus que s'autoritzaven inicialment i actual, Rius també ho ha atribuït al canvi de normativa, ja que la sentència diu que a l'abocador hi podran entrar una determinada tipologia de residus, que amb el pas dels anys han canviat la seva classificació.

Actualment hi ha molts més grups o famílies de residus, que tenen molts més codis. "No vol dir que siguin més residus ni residus diferents", aclareix.

L'Ajuntament ja ha al·legat que no estava d'acord amb la traducció que s'havia fet de les antigues tipologies de residus a les noves, i aquesta és una esmena que s'ha acceptat totalment. En aquest sentit, Rius ha aclarit que els residus admesos per sentència no eren només 13, sinó que eren 13 grups de residus, al mateix temps, incloïen diverses deixalles, com ara industrials, de cautxú o pells i cuirs, entre molts d'altres. El que ha passat és que aquests 13 grups han ampliat el tipus de residus que inclouen.

La responsable de la DGQACC creu que l'adequació que han fet és la correcta, però entén que el document pugui ser impugnat, tant per part de l'Ajuntament com per part del promotor si considera que els seus drets són vulnerats. 

De fet, l'Ajuntament continua insistint en la necessitat d'un estudi d'impacte ambiental, però la DGQACC ja va respondre a aquesta al·legació explicant que aquest estudi es demana per noves instal·lacions, que encara no estan construïdes, i Can Balasc és un projecte que ja està executat i que ja disposa de llicència. 

Finalment, Mercè Rius ha assegurat que es duran a terme inspeccions periòdiques per part de l'Agència Catalana de Residus sobre el tipus de residus que s'hi aboquen i la quantitat de tones, així com per part de la DGQACC, que es fa un cop a l'any.