Es comencen a instal·lar els panells fotovoltaics per al projecte d'autoconsum d'energia compartit de Rubí

Hi participen un total de vuit empreses, i està obert a la incorporació de més companyies

Operaris instal·lant els panells a una de les empreses
Operaris instal·lant els panells a una de les empreses | Ajuntament de Rubí
Redacció
04 de gener del 2021
L'Ajuntament de Rubí va començar dimarts la instal·lació dels panells solars que permetran la producció d'energia de manera col·lectiva a vuit empreses del polígon de Can Jardí, en el marc del primer projecte d'aquestes característiques a tot l'Estat espanyol.

La potència total que s'instal·larà serà d'1,2 MWp, amb una produccció total estimada de 1.852 MWh/any i un estalvi anual de 450 tones de CO2. Algunes de les empreses finançaran la instal·lació amb recursos propis, mentre que d'altres ho faran mitjançant PPA (Power Purchase Agreement), segons el qual s'estableix un contracte de compra-venda d'energia a llarg termini entre el productor i el consumidor.

El projecte va arrencar l'any 2019 amb una tasca al polígon de Can Jardí per captar empreses interessades en incorporar autoconsum, amb un total de 13. Al febrer de 2020 es va iniciar el concurs públic per determinar l'empresa que executaria el projecte, i al març es van rebre 12 propostes tècniques i econòmiques. La guanyadora va ser la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Enertika, Zener i KM0, i se li va adjudicar al mes de juny.

Respecte a les empreses interessades inicialment en el projecte d'energia compartida, la Covid-19 va fer que passessin de les 12 inicials a les vuit que han continuat endavant, tal com explica l'Ajuntament.

La instal·lació dels panells a aquestes empreses s'acabarà durant el primer trimestre de l'any, segons la previsió de l'Ajuntament, i el projeccte continua obert a la incorporació de noves companyies; és per això que s'han instal·lat unes banderoles informatives al polígon de Can Jardí i es farà una reunió tècnica aquest mes de gener.

L’objectiu és crear una metodologia de treball que permeti la implementació accelerada de projectes d’autoconsum al sector industrial en un context d’emergència climàtica declarada. És en aquest sentit que s’ha creat el primer projecte d’autoconsum col·lectiu a partir de la col·laboració público-privada, que es caracteritza per l’agregació d’empreses per afavorir l’economia d’escala; la convocatòria d’un concurs privat per promoure la competència tècnica i econòmica entre els participants; la possibilitat de compartició d’energia entre les indústries, i l’adopció d’acords bilaterals de compra-venda d’energia (PPA) que permetin l’accés a la instal·lació a través de la “no inversió”.