L'Ajuntament programa visites guiades per donar a conèixer el projecte al voltant de les «Stolpersteine»

La placa informativa sobre les llambordes s'ha instal·lat al carrer Narcís Menard, 15

Pau Navarro i Ana María Martínez davant la placa informativa sobre les Stolpersteine
Pau Navarro i Ana María Martínez davant la placa informativa sobre les Stolpersteine | Localpres
Redacció
27 de gener del 2021
L'Ajuntament de Rubí ha inaugurat aquest matí del 27 de gener, Dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, una nova placa informativa que complementa el recorregut de les Stolpersteine, les llambordes que recorden les persones deportades als camps de concentració nazis i que es van col·locar a finals de setembre després d'un emotiu homenatge al Celler.

Aquest element se situa a l'alçada del carrer de Narcís Menard, número 15, l'indret on coincideixen els dos monuments dedicats als germans Enric i Joaquim Aragonès Campderròs.

La placa inclou informació sobre el projecte de l'artista alemany Gunter Demnig i la relació dels onze rubinencs homenatjats, amb el mapa d'on es poden trobar totes les llambordes. Aquest element és el primer pas per desplegar un projecte pedagògic al voltant d'aquestes significatives pedres, que consistirà en visites guiades per donar-lo a conèixer.

Les primeres visites estaran a disposició de les escoles i instituts a partir d'aquesta mateixa setmana, i a partir del mes de març es programaran les visites obertes a tota la població, que seran cada primer diumenge de mes. Els itineraris passaran per les onze Stolpersteine que s'han col·locat a la ciutat, i finalitzaran a la plaça Nova de Les Torres - futura plaça de Neus Català, la llamborda en honor de la qual es troba a Els Guiamets.

El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano, ha dit “avui fem homenatge a les víctimes, però també és necessari explicar els motius que van portar a aquesta  situació per evitar que la història es repeteixi”.

L'Ajuntament de Rubí també ha fet una crida a commemorar el Dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust a través de les xarxes socials, tot encenent una espelma, a casa o en algun monument o espai de memòria, i penjant una fotografia o vídeo curt a les xarxes socials fins al 30 de gener, amb les etiquetes #HolocaustMaiMés #SiguesLlumEnMigdelaFoscor #BeTheLightinTheDarkness #XarxaMaiMés.