L'Ajuntament promou les instal·lacions d'autoconsum amb energia solar amb una nova ordenança

Rubí Brilla treballa per promoure l'autoconsum fotovoltaic a la ciutat, tant en entorns industrials com residencials

Plaques solars fotovoltaiques en un teulat
Plaques solars fotovoltaiques en un teulat | @diputaciogirona.
Redacció
01 de febrer del 2021
Actualitzat a les 17:34h
El ple municipal del mes de gener de 2021 va aprovar inicialment la nova ordenança d'energia fotovoltaica, impulsada pel servei Rubí Brilla, amb l'objectiu de promoure i regular les instal·lacions d'autoconsum a la ciutat, tant a nivell domèstic com d'activitats econòmiques.

Aquesta nova ordenança suposarà posar fi a algunes "traves absurdes" - com les qualificava un article publicat a diversos portals a principis de 2020 - a l'autoconsum, com va reconèixer el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, i seguir avançant cap a un sistema de generació elèctrica més net, més distribuït i amb una major participació ciutadana.

Rubí Brilla treballa per promoure l'autoconsum fotovoltaic a la ciutat, tant en entorns industrials com residencials. La tramitació dels permisos que cal demanar a l’Ajuntament per a poder fer la instal·lació (comunicació prèvia d’obres en la gran majoria dels casos) és força feixuga; una complexitat que és comuna a una gran part d’administracions locals.

El text de l'ordenança - que es troba actualment en període d'exposició pública - és una adaptació del model promogut pel grup de treball d'Administracions Locals de la Taula de l'impuls a l'autoconsum fotovoltaic a Catalunya, promoguda per l'Institut Català d'Energia (ICAEN), i contempla el tràmit de Comunicació prèvia d’obres (CPO) específic per a aquest tipus d’instal·lacions.

Aquest nou tràmit de CPO per a instal·lacions d’autoconsum solar serà més simplificat que l’actual, requerirà presentar menys documentació i hi haurà determinats documents que podran estar inclosos dins del projecte tècnic. A més, inclourà automàticament la sol·licitud de bonificació de l’ICIO, que és del 95%, com es contempla a l’ordenança fiscal nº 6.

Altres millores associades a aquest tràmit són l'exempció del pagament de la taxa de CPO per a instal·lacions fotovoltaiques, que fins ara era de 298,15 euros, i l'eliminació del pagament de la fiança per possibles desperfectes a la via pública, que s'aprovarà properament.