DANSA

L'Esbart Dansaire de Rubí celebra els 50 anys del Ball de Gitanes

La coreografia d'Albert Sans s'ha convertit amb la peça més emblemàtica per a les ballades populars de Sant Pere

per RubiTV.cat , 11 de març de 2019 a les 14:30 |
Ball de Gitanes de Rubí | Esbart Dansaire de Rubí
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 19 de març del 1970, amb motiu de la festa de Sant Josep, es va estrenar la coreografia del Ball de Gitanes al teatre de la Faràndula de Sabadell, on l'Esbart Dansaire de Rubí presentava la majoria de les seves estrenes quan a la ciutat no hi havia cap teatre en condicions.

El Ball de Gitanes era una autèntica festa de casament entre gitanos fins a la incorporació al patrimoni popular de la nostra gent i que, amb el temps, es va convertir en el moment de retrobament i motiu de concurs entre els diversos grups que rivalitzaven per la presentació d'aquestes danses, vivint multitud d'incorporacions com música i personatges. Aquesta dansa té tantes variants com pobles el conserven i és una dansa eminentment participativa. Però el Ball de Gitanes de Rubí, amb coreografia d'Albert Sans, s'ha convertit amb la peça més emblemàtica per a les ballades populars de Sant Pere i amb una de les tradicions més arrelades a la nostra ciutat.


50 anys després, l'Esbart Dansaire de Rubí actuarà per commemorar l'aniversari de l'estrena d'aquesta dansa que ha tornat a ballar-se al carrer com qualsevol manifestació popular. 

L'actuació tindrà lloc el pròxim dissabte 16 de març, a les 21 h,​ al Teatre Municipal La Sala. 

 

Participació