Com funcionen les monedes locals?

Analitzem tres de les monedes en funcionament: la grama de Santa Coloma de Gramenet, la MOLA del barri d'Hortaleza de Madrid i la lliura de Bristol

Un client pagant amb una moneda digital a un comerç de Barcelona
Un client pagant amb una moneda digital a un comerç de Barcelona | Jordi Bes
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 9:40h
El ple del mes de febrer debatrà, entre d'altres, una moció de l'Alternativa d'Unitat Popular que proposa crear una moneda local, de caràcter social, amb l'objectiu de fomentar el consum de proximitat. Segons el text que presenta l'AUP, aquestes monedes aconsegueixen que els diners "es mantinguin vinculats a l'economia real i propera", creen "arrelament al municipi i entre la comunitat" i involucren els diferents agents socials locals - gent que produeix, compra, ven o intercanvia.

A més, en alguns casos també porten associada la promoció de determinats serveis o hàbits, com l'ús d'energies renovables, la selecció de residus o la recollida de compost.

Segons la formació alternativa, al món existeixen unes 5.000 monedes locals en funcionament, amb alguns exemples en l'àmbit català: l'eurodelta, a Deltebre; la grama, a Santa Coloma de Gramenet; el rec, a Barcelona... A RubiTV.cat hem analitzat el funcionament d'algunes d'aquestes monedes: la grama, pionera a Catalunya; la MOLA, un dels primers projectes de moneda social de Madrid, del barri d'Hortaleza; i la lliura de Bristol, en funcionament a la ciutat anglesa des de l'any 2012. 

Què és la moneda local i qui la impulsa i l'emet?

La grama és una moneda impulsada per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb l'objectiu que "els diners de Santa Coloma es quedin i circulin més vegades i durant més temps a la ciutat". Així, l'Ajuntament emet aquesta moneda mitjançant el pagament de part de la despesa pública de subvencions o compres a proveïdors perquè tinguin una repercussió directa al comerç local.

Pel que fa a la MOLA, del barri d'Hortaleza de Madrid, és una moneda impulsada per l'Associació Coopera i Composta l'any 2017, i tal com el seu nom indica - MOLA són les sigles de Materia Orgánica LiberadA -, està vinculada a la recollida i el tractament de matèria orgànica per al seu compostatge.

Finalment, la lliura de Bristol és la moneda local del municipi de Bristol, al Regne Unit, i va ser creada per una companyia sense ànim de lucre amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat i la Bristol Credit Union.

Quin format té?

La grama és una moneda digital, per tant els pagaments es fan amb dispositius mòbils o ordinadors; igual que la MOLA, que ho fa a través de la plataforma ClickCoin. La lliura de Bristol té un format paper, tot i que també compta amb plataformes digitals de pagament.

Com circulen les monedes?

La web de la grama il·lustra amb un exemple el funcionament d'aquesta moneda: una entitat d'esports rep una subvenció en gramamonedes, compra samarretes a una botiga adherida a la xarxa i la titular de la botiga utilitza les grames per pagar el menú del restaurant del costat, l'amo del qual la utilitza per comprar als comerços de Santa Coloma, "i així successivament".

En el cas de la MOLA, els veïns d'Hortaleza porten les seves restes orgàniques a l'Àrea de Compostatge del barri, i reben una quantitat de moneda per cada quilo que n'aporten. Amb les seves MOLA poden comprar a qualsevol comerç associat i pagar un percentatge de les compres amb aquesta moneda.

La lliura de Bristol és exactament igual que una moneda en lliures, que els usuaris poden aconseguir bescanviant-les a qualsevol botiga - és a dir, fent un pagament amb lliura esterlina i demanant el canvi en lliura de Bristol -, a la Bristol Credit Union o a un punt de venda online. Els impulsors expliquen que amb aquesta moneda buscaven "fugir del mercadeig de la lliura esterlina per part de les grans empreses" i aconseguir que els diners que es generen a Bristol es quedin a la mateixa ciutat i beneficiïn els comerços locals".

I si vull canviar de la moneda local a la moneda convencional?

A Santa Coloma de Gramenet, l'Ajuntament garanteix que cada moneda que circula per la xarxa d'usuaris està emparada per un euro dipositat en un compte restringit de titularitat municipal. A Bristol, exactament igual: si una persona vol deixar de fer servir aquestes lliures, pot demanar el canvi en lliures esterlines després de fer un pagament a una botiga, o anar a la Briston Credit Union.