Rubí estudiarà la implementació d'una moneda local

Les mocions per demanar millores en les respostes a la ciutadania (VR) i per exigir l'alliberament del raper Pablo Hasél (AUP) queden rebutjades

L'Eurodelta, la moneda social  de Deltebre
L'Eurodelta, la moneda social de Deltebre | Cedida
26 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:25h
El ple municipal del mes de febrer ha aprovat alguns punts destacats pel que fa a la gestió interna i els serveis de l'Ajuntament. En primer lloc, i amb relació a la plantilla municipal, s'han aprovat les bases d'estabilització per generar les convocatòries de places que, com ha anunciat el regidor de Recursos Humans, Moisés Rodríguez, segurament començaran al mes de juny.

El ple també s'ha adherit al manifest de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí, que aquest 27 de febrer commemora l'aniversari de la proclamació de la República Àrab Democràtica Sahrauí (RASD). Pau Navarro ha aprofitat per recordar que aquest dissabte hi haurà diverses accions per commemorar aquesta efemèride.

Finalment, s'ha aprovat la licitació del Servei d'Atenció Domiciliària, que només ha tingut la contestació de Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, que ha qüestionat que el servei torni a ser externalitzat. La regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, ha explicat que el que s'aprovava al ple era un compliment de llei per poder seguir comptant amb aquest servei, però ha assegurat que es podrà debatre sobre el model.

Després d'una part resolutiva plàcida i ràpida, la part de control ha portat diversos debats al voltant de les mocions de Veïns per Rubí per demanar una millora de la resposta a les instàncies ciutadanes i la de l'AUP per exigir la llibertat de Pablo Hasél; i les mocions per estudiar la implementació d'una moneda local i per l'adopció de mesures de conscienciació contra el càncer s'han aprovat, i el text que demanava la redacció d'una ordenança d'horts urbans s'ha acabat retirant.

Rubí estudiarà tenir una moneda local i social

La proposta de l'AUP per crear una moneda local, que pugui contribuir a fomentar el comerç de proximitat, s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups del ple excepte Cs, que s'ha abstingut. El text, que havia rebut algunes esmenes d'ERC i de l'equip de govern, estableix que s'estudiï el format i el funcionament de la moneda segons el model que més s'adeqüi a la ciutat, i preveu tenir el projecte implementat el desembre de 2022.

Tots els grups de l'oposició han vist amb  bons ulls aquesta proposta, tot i que han posat en dubte la capacitat de gestió de l'equip de govern - tant VR com ERC s'han expressat en aquest sentit -, que per la seva banda ha defensat el bon funcionament del sistema de vals de compra impulsat per la campanya de Nadal, i s'ha mostrat a favor de crear una moneda que faci circular els diners a la ciutat de Rubí i que a més pugui tenir incidència en algunes qüestions socials.

Només Cs s'ha abstingut a la proposta, ja que la consideraven "molt intervencionista" i que duu massa despesa associada per part del Consistori, una despesa que creuen que seria més útil destinar-la a ajuts directes als comerços, ara per ara. Tot i això, i després d'haver-se informat sobre diverses propostes de moneda social, han volgut donar una oportunitat a la iniciativa, que esperen que es faci "amb rigor i pactant i explicant molt bé la proposta a tots els usuaris".

L'atenció a la ciutadania genera un tens debat entre VR i el PSC

El debat de la moció de Veïns per Rubí per millorar les respostes a les instàncies ciutadanes ha generat el moment més tens de la tarda, amb un seguit de retrets que ha continuat, fins i tot, mentre es debatien altres mocions. Toni Garcia, portaveu de la formació, ha exposat el contingut de la moció tot demanant que es compleixi la llei, i ha rebut la resposta de Miguel Ángel Romero, que ha assegurat que l'administració ja compta amb els recursos humans i tècnics suficients, i que la ciutadania no demana que es facin públics els seus tràmits, ja que tenen eines per consultar-ho i que, si en alguna ocasió s'adrecen al Síndic, no és perquè no hagin rebut resposta, sinó perquè no estan d'acord amb la resposta rebuda.

En aquest punt, Toni Garcia ha afirmat haver passat "vergonya aliena" per les declaracions de Miguel Ángel Romero, ja que "atemptaven contra la intel·ligència" i eren una "manca de respecte a la ciutadania". A més, també ha retret a En Comú Podem que "entrés en el joc" dels seus socis de govern. 

En el debat de la següent moció, l'enfrontament ha continuat, aquest cop amb Moisés Rodríguez. García ha acusat el govern de no tenir projecte més enllà de "pintar la ciutat de colors", a la qual cosa Rodríguez ha respost que la seva formació ha guanyat les eleccions passant de 6 regidors a 10, amb la qual cosa es demostra la confiança de la ciutadania.