Aturat «in extremis» el desnonament al carrer del Doctor Zamenhof, aquest matí

Les persones afectades i la PAH van negociar durant hores durant la tarda i la nit d'ahir dimarts amb Proursa

Membres de la PAH i del Pla de Xoc a la porta del pis
Membres de la PAH i del Pla de Xoc a la porta del pis | Marta Casas
24 de març del 2021
Actualitzat el 25 de març a les 14:16h
El desnonament previst per aquest matí al carrer del Doctor Zamenhof, que afectava tres persones, ha quedat finalment aturat, com han confirmat a RubiTV.cat els activistes que s'han concentrat aquest matí a la porta.

Fins a una vintena de persones han respost a la crida de la PAH per protegir el domicili, i han arribat a passar dos membres de la comitiva judicial, però finalment han marxat.

Mentrestant, una desena d'activistes de la PAH han acudit a l'edifici del carrer Prim, on treballadors de Serveis Socials han atès dues de les persones afectades. Finalment, pels volts de les 10.45 hores, els concentrats han pogut confirmar l'aturada del desnonament.

No és el primer cop que l’home, amb el suport de la PAH, ha intentat negociar amb l’empresa municipal d’habitatge una solució. Ahir, les converses es van allargar hores.

El pis en concret pertany a la immobiliària Global Licata S.A., del Banc Santander, i es van demanar els papers per poder demanar un lloguer social, però atès que la llei està recorreguda al Tribunal Constitucional, tot va quedar aturat, segons ha explicat la PAH. Tot i això, han anat a Proursa i als Serveis Socials fins a 3 ocasions – l’11 de gener, el 26 de febre i l’1 de març; des del 18 de desembre, data del primer intent desnonament – i “no s’ha fet res”, lamenten.

Una versió que desmenteixen des de Serveis Socials, que han afirmat que en les altres dues ocasions, i també en aquesta, sí que s'ha intervingut per ajornar el desnonament, fent una mediació entre les dues parts, amb diverses coordinacions i emetent informes socials.

Els motius pels quals, segons la PAH, des de Proursa no se’ls pot oferir cap alternativa és que la persona en qüestió “no compleix els requisits”. “Però quins requisits?”, es pregunten. I és que asseguren que en cap ocasió se’ls ha donat aquesta informació, tot i haver presentat tota la documentació referent al desnonament. Tampoc no saben si els “requisits” depenen d’alguna llei de caràcter autonòmic o estatal, però remarquen que la qüestió és que “hi ha tres persones que es quedaran al carrer”.

A més, també es queixen que recursos com la Mesa d’Emergència i de Mediació no han funcionat en aquest cas, però tampoc és l’únic. A Rubí hi ha previstos, segons les dades de la PAH, pràcticament un desnonament cada dia aquesta setmana. “Ve una quarta onada de Covid-19, estem en plena pandèmia, i si no reaccionem deixaran a persones en situació de vulnerabilitat i d’exclusió residencial al carrer”, lamenten.

La PAH, a més a més, alerta que existeix un projecte de residència d’emergència que “són plànols, però res més”, i que tenen “por” del que podrà venir, ja que en els darrers dies han rebut una pluja de demandes de persones i famílies amb problemes amb els lloguers o la hipoteca. I a tot plegat s'hi suma la manca de resposta per part de l'Ajuntament i de Proursa.
 

Tècnics de Proursa treballen per arribar a un acord amb la família afectada fins a última hora Foto: Marta Casas


Negociació durant hores a la seu de Proursa

Tant la regidora d’Habitatge, Ànnia Garcia, com el gerent de Proursa van estar negociant amb les persones afectades durant hores - des del migdia fins gairebé la mitjanit - per mirar de trobar solucions. Un grup reduït de persones va acabar decidint passar la nit a l'equipament, a l'espera del que pugui passar al carrer Zamenhof.

Aquest matí, a les 6.30h, els Mossos d'Esquadra han desallotjat les persones que dormien a l'equipament, i han convocat la ciutadania a intentar aturar el desnonament a les 9.15h.

“Estem al límit. I el que vindrà serà pitjor, estem espantades pel que pot venir”, han acabat, entre llàgrimes, la conversaamb aquest mitjà.

La persona que demà serà desnonada, que no vol que es coneguin les seves dades, assegura que no té cap alternativa i que si es queda al carrer no sabrà on anar. “Porto 30 anys aquí, treballava de venedor, però ara ja no tinc feina perquè ja soc vell, i no rebo cap ajuda”, explica. Té tres fills, però tampoc estan en condicions d’ajudar-lo; a més, un d’ells viu fora de Catalunya. Se sent “sense cap dret” i abandonat per les administracions.

Segons ha pogut saber RubiTV.cat, els Serveis Socials i Proursa continuen treballant en aquest cas, i no hi ha data prevista per a un nou desnonament.

Segons han explicat les regidories responsables a aquest mitjà, la suspensió del llançament és únicament responsabilitat del jutjat i de la propietat, però des de l'Ajuntament s'ha fet un acompanyament des del primer intent: sol·licitant el lloguer social - que va ser denegat per part de la propietat -, acompanyant en la recerca d'alternatives residencials i, en cas que es fes efectiu el llançament, una alternativa d'emergència; i s'han gestionat prestacions per millorar la situació econòmica de la persona afectada. 

Ambdues regidories també asseguren que s'havien desenvolupat les actuacions necessàries per donar resposta a les necessitats de les persones afectades.

Tot aquest acompanyament, expliquen, s'ha fet perquè les persones afectades sí que es consideren en situació de vulnerabilitat segons l'Ajuntament; és a dir, quan la PAH feia menció al desconeixement dels requisits que suposadament "no complia" l'afectat tenien a veure amb el pronunciament del jutjat respecte a fer un altre ajornament del llançament, que només és possible si es donen unes circumstàncies determinades, com ara que hi hagi menors d'edat o persones dependents al domicili.