Projecten una línia d'alta tensió del Segrià fins a Rubí per portar energia de plantes solars i eòliques

L'alcalde de Torrebesses (Segrià), contrari al projecte: "No té sentit que perquè un parc eòlic se'n pugui beneficiar, s'embruti mig Catalunya"

Redacció
09 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:52h
El grup empresarial Forestalia Renovables projecta una línia d'alta tensió de 220 kV per transportar l'energia d'instal·lacions solars i eòliques que promou al Segrià i les Garrigues fins a Rubí, on enllaçaria amb la xarxa de distribució de Red Eléctrica.

Aquesta línia evacuaria l'energia que generen dos parcs solars i tres plantes fotovoltaiques de l'entorn des de la subestació transformadora (SET) Cirerer, projectada a Maials; i de cinc plantes fotovoltaiques més des de la subestació de Granyena. En total, les instal·lacions sumen 327,5 MW.

La construcció de part del traçat de la línia, entre les subestacions de Maials i l'Albi, està vinculada a la tramitació del parc eòlic Pla del Cirerer (33MW), a Maials.

El projecte preveu diverses infraestructures elèctriques per transformar i transportar l'energia generada fins al punt de connexió a la SET de Rubí. La SET Cirerer projectada a Maials evacuaria a través de la línia d'alta tensió l'energia produïda pels parcs eòlics Pla del Cirerer i Magraners i per les plantes fotovoltaiques Planes de l'Olivella, Els Emprius i Pla dels Caçadors. Per altra banda, des de la SET Granyena s'enviaria l'energia de les plantes fotovoltaiques de Mallols 1, Mallols 2, Els Rasos, Els Vedats i Aubagues.

Segons el projecte que s'està tramitant, el tram de la línia d'alta tensió entre les subestacions de Maials i L'Albi seguirà "criteris de funcionalitat, impacte ambiental i econòmic, cercant el traçat òptim per al correcte funcionament de la instal·lació".

La línia s'iniciaria a la SET Cirerer amb un circuit aeri, fent entrada i sortida a la de Granyena i continuaria fins a la de L'Albi. La resta del traçat entre L'Albi i Rubí seria objecte d'un altre projecte, i compartiria traçat amb la línia d'alta tensió entre L'Albi i Pierola, que a través d'un altre circuit de 220 kV situat més a l'est, permetria evacuar l'energia d'altres sis estacions eòliques i fotovoltaiques projectades: les plantes solars el Jepet, Pla del Marquet i els Comellars i els parcs eòlics Els Gorgs, Coll de Targa i les Guàrdies. Aquestes instal·lacions es troben entre les demarcacions de Lleida i Tarragona i sumen 226,5 MW.

Al·legacions municipals contra el projecte

L'Ajuntament de Torrebesses, al Segrià, ja ha anunciat la intenció de presentar al·legacions al projecte en considerar que "no té ni cap ni peus", en paraules de l'alcalde Mario Urrea, construir una línia elèctrica d'un centenar de quilòmetres per evacuar l'energia de plantes eòliques i solars.

Aquest projecte tindria una afectació mediambiental en tot el seu traçat i Urrea creu que "no té sentit que perquè un parc eòlic se'n pugui beneficiar, s'embruti mig Catalunya".

L'alcalde també assenyala que la llei estableix que "l'energia s'ha de produir al lloc més pròxim d'on es consumeix", i adverteix de la possibilitat que aquesta línia d'alta tensió pugui anar més enllà de Maials i arribar fins a l'Aragó.