En Comú Podem demana la suspensió de les regles fiscals també per 2022 i 2023

El grup municipal també demanarà l'ampliació de l'atenció bucodental pública i, amb el PSC, un nou programa d'acollida d'animals domèstics de víctimes de violència masclista

En Comú Podem en una roda de premsa
En Comú Podem en una roda de premsa | Marta Casas
Redacció
21 de juny del 2021
El grup municipal d'En Comú Podem presentarà tres mocions al ple municipal corresponent al mes de juny, dues en solitari i una altra de conjunta amb el PSC, soci de govern dels comuns.

El primer dels textos demanarà l'ampliació de la suspensió de les regles fiscals per als anys 2022 i 2023, una mesura que s'ha aplicat de manera extraordinària per als anys 2020 i 2021, per tal que els ajuntaments poguessin respondre a la situació d'emergència generada per la crisi de la Covid-19. Una mesura que, "fortament reivindicada pels governs locals ha tingut un impacte positiu en els ajuntaments", tal com expressa el text de la moció, ja que "ha permès els Ajuntaments finançar les despeses excepcionals derivades de la pandèmia amb els seus propis romanents".

La proposta d'En Comú Podem es fa després d'examinar les previsions del creixement del PIB a Espanya, que els fa considerar que el 2022 i 2023 "continuaran existint necessitats i demandes socials, i projectes municipals de recuperació de l'activitat, l'economia i l'ocupació". A més, cal tenir en compte que durant aquesta etapa es preveu una forta caiguda dels ingressos.

A més, i per poder disposar de més recursos, la formació també demana més recursos públics al Govern de l'Estat - una dotació mínima de 3.000 milions d'euros per als municipis -, participar sense tutelatges dels Fons europeus i un Fons compensatori de la Generalitat per a les despeses originades per la pandèmia.

Ampliació del servei públic de Salut Bucodental
El segon text d'En Comú Podem a aquest ple reclama l'ampliació del Servei Públic de Salut Bucodental, creant una Oficina de Salut Bucodental que desplegui i apliqui la Llei 12/2020, del 13 d'octubre, de salut bucodental, impulsada per En Comú Podem.
 

Una pacient al dentista Foto: Europa Press


La llei reconeix la necessitat d'ampliar els serveis de l'Institut Català de la Salut per conduir l'atenció odontològica cap a l'universalitat, ja que és un àmbit sanitari molt limitat en la sanitat pública, generant un greuge comparatiu entre la ciutadania en funció de la seva renda, un fet "excepcionalment greu" en el cas dels infants i les intervencions més complexes.

En Comú Podem posa com a exemple la iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona, pionera a l'Estat, que ha impulsat un servei d'atenció a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant un conveni amb les clíniques dentals de l'Associació Empresarial de Centres d'Assistència Dental (AECAD) perquè ofereixin tarifes socials, i un projecte de dentista municipalamb preus al voltant d’un 40% inferiors als habituals.

Nou programa d'acollida temporal d'animals de companyia de dones víctimes de violència masclista
Els dos grups que formen part del govern municipal presentaran conjuntament un text per elaborar un protocol d'atenció a les víctimes de violència masclista que trobin dificultats per abandonar el seu domicili per por a deixar, també, el seu animal de companyia.

Andrés Medrano, regidor de Benestar Animal, i Yolanda Ferrer, regidora d'Igualtat, van explicar hi ha casos de dones que patien per si els seus agressors feien servir els animals de companyia per fer-los mal a elles, amb la qual cosa dubtaven a l'hora de demanar ajuda. Fins ara, a Rubí, aquests casos s'havien anat solucionant, però l'objectiu és disposar d'un circuit estable que permeti trobar un lloc d'acollida per als animals mentre les dones són reallotjades en pisos d'emergència.

La moció suposarà l'adhesió al programa VioPet, de la Direcció General de Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.
 

Yolanda Ferrer i Andrés Medrano presenten la moció de suport a les víctimes de violència masclista i els seus animals Foto: Marta Casas