Passi-ho bé, i fins l'any que ve

Així s'ha viscut la Festa Major de Rubí 2021, que en un context de pandèmia ha permès el retrobament de la ciutadania i la cultura

Un dels focs del piromusical, el colofó de la Festa Major de Rubí 2021
Un dels focs del piromusical, el colofó de la Festa Major de Rubí 2021 | Marta Casas
30 de juny del 2021
Actualitzat a les 8:10h
Punt i final a la Festa Major de Rubí 2021, una celebració marcada per les restriccions de la pandèmia però que ha pogut mantenir, malgrat absències significatives, força ingredients dels habituals de la Festa Major de sempre, tots adaptats al context sanitari. La ciutadania ha pogut gaudir de música, cultura popular, esports, paradetes de moda, artesania i gastronomia i del piromusical, tot de manera descentralitzada, amb aforaments limitats i mesures de seguretat.

La Festa Major d'enguany s'ha distribuït en diversos espais, amb una novetat important com és l'ARTborètum, on s'han ubicat les parades del mercat que en anys anteriors havien estat a la plaça Salvador Allende o a l'aparcament del Rubí Forma. Aquest també ha estat l'espai que s'ha reservat per als artistes locals, mentre que l'amfiteatre del Parc del Castell ha acollit la majoria de concerts del RRandom Festival.

La celebració de Sant Pere es va iniciar el divendres, 25 de juny, amb el pregó, que enguany ha estat a càrrec de les directores de les residències de gent gran de la ciutat: Soledad Peña i Lina Arranz (actual i anterior directores de l'Amanecer), Marisa García (Primer de Maig), Claudia M. García (El Cel de Rubí)i Gemma Caballé (Conxita Valls).



Cinc dies de música per a tots els gustos
La música ha tingut un paper protagonista, amb diverses actuacions musicals diàries: les ja citades a l'ARTborètum i l'amfiteatre del Parc del Castell, les jornades de jazz i de blues als jardins de l'Ateneu, els patis de les escoles Pau Casals i Montessori i el teatre municipal La Sala.
 

Els Sirex, un dels concerts de la Nit Revival, el 26 de juny Foto: Marta Casas

 

El concert de Sergi Estella a l'ARTborètum Foto: Marta Casas

 

Els Versión Imposible tornen a Rubí per Festa Major Foto: Localpres

 

Concert de blues als jardins de l'Ateneu Foto: Marta Casas



La cultura popular torna als carrers
Com sempre, les entitats de cultura popular de Rubí - catalana i de fora de Catalunya - han tingut un paper destacat a la celebració. De fet, des del primer minut de Festa Major hi han estat presents, ja que malgrat que no s'hagi pogut fer el seguici popular, el pregó ha estat l'espai on s'ha canviar la toia de la geganta Paula, que es renova cada any per Sant Pere.
 

La geganta Paula amb la nova toia Foto: Marta Casas


Després del pregó, els gegants de Rubí van fer un primer ball, per anar-se'n després cap al Celler de Rubí, on han estat exposats amb El seguici al Celler amb tota la resta de la imatgeria popular i festiva de la ciutat. L'exposició es podrà veure fins al pròxim 4 de juliol.

Pràcticament totes les entitats de cultura popular i tradicional catalana han pogut fer una petita actuació durant la Festa Major: els Diables, amb un raval estàtic; els Gegants, que han participat al pregó i a la missa solemne, l'Esbart Dansaire, amb la ballada a l'amfiteatre del Castell i el ball de l'àliga a la missa, el Foment de la Sardana amb diverses actuacions al llarg de la Festa i l'Escola de sardanes Flor de Neu amb el 35è Concurs de colles sardanistes de Festa Major; i l'Obrador Coral, un esperat retorn amb el seu Envelat a la fresca.
 

L'envelat a la fresca, l'esperat retorn de l'Obrador Coral de Rubí Foto: Marta Casas

 

Les colles de Diables de Rubí van fer un raval estàtic Foto: Localpres

 

L'Esbart Dansaire balla a l'amfiteatre del Parc del Castell Foto: Marta Casas

 

35è Concurs de Sardanes de Festa Major Foto: Marta Casas


Pel que fa a la cultura popular de fora de Catalunya, la Irmandade Galega de Rubí va tornar a actuar en públic després de molts mesos sense assajos, i també es va tornar a gaudir de les tradicionals havaneres a càrrec del grup Son de l'Havana.
 

Concert d'havaneres amb Son de l'Havana Foto: Marta Casas

 

Una dansa tradicional gallega Foto: Marta Casas


Activitats esportives
L'esport sempre té presència a la Festa Major de Rubí, tot i que sigui en un mes de força calor. Enguany, la UP Les Torres-Rubí, l'Associació d'Amics de Radiocontrol, el CEB Sant Jordi, la Unió Atlètica Rubí, l'Associació d'Escacs de Rubí i el GAER no han volgut faltar a la celebració amb les seves activitats més tradicionals.
 

La UP Les Torres - Rubí 2000 organitza el torneig de petanca de Festa Major Foto: Marta Casas

 

Imatge de la Milla de Festa Major de la UAR Foto: Localpres

El torneig de bàsquet del CEB Sant Jordi per Festa Major Foto: Marta Casas


La Diada de Sant Pere, últim dia de Festa Major
El 29 de juny, Diada de Sant Pere, ha estat l'últim dia de Festa Major de Rubí, i com és tradicional s'ha celebrat la missa solemne en honor al patró de la ciutat. L'ofici també ha comptat amb el Ball d'homenatge i el Ball de l'àliga de l'Esbart Dansaire de Rubí i una ballada de Gegants.
 

La missa solemne en honor a Sant Pere per Festa Major Foto: Marta Casas


A la sortida de la missa, l'alcaldessa, Ana María Martínez, i diversos regidors de govern, van participar en la fotografia de trobada dels Peres, Paus, Petres i Paules que es va fer a la plaça Pere Aguilera, també acompanyats de la geganta Paula.
 

Trobada de Peres, Paus, Petres i Paules a Rubí Foto: Marta Casas


Després d'una tarda d'activitats, arribava el piromusical, enguany novament sense poder-lo gaudir des de l'Escardívol per evitar aglomeracions de persones. Un castell de focs que va ser més curt del què és habitual i que es va poder seguir des de casa i amb la sintonia de Ràdio Rubí.
 

Un dels focs del piromusical Foto: Marta Casas