Rubí, el municipi que més contribució recapta per l'Impost sobre les Activitats Econòmiques

Pel que fa a l'ICIO, és una de les ciutats que menys ingressa per habitant

Imatge dels polígons industrials de Rubí
Imatge dels polígons industrials de Rubí | RubiEmpresa
Marta Casas
25 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:36h
Rubí és el municipi que té més contribució per ingressos en el seu pressupost municipal per l'impost sobre les activitats econòmiques al territori, més d'un 6%. La resta dels municipis analitzats - Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, Vacarisses i Viladecavalls - se situen entre el 3 i el 4% dels ingressos. Per import, la ciutat que més recapta és Terrassa, i pel que fa a l'ingrés per habitant, Rubí es troba aproximadament deu euros per sobre de la mitjana de la resta.

Així ho revela l'informe del Club Cecot Financer & Fiscal que compara l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost sobre l'Activitat Econòimca (IAE) i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a sis municipis del Vallès Occidental que pretén analitzar l'efecte de l'IAE per a l'exercici d'activitats industrials concretes, i el cost de l'IBI i l'ICIO aplicable a cada municipi, així com les bonificacions a aquests tributs.

Unes bonificacions que són poc utilitzades, com manifesten els mateixos Ajuntaments, bàsicament pel "desconeixement per part dels professionals de l'assessorament de la seva existència i la seva gestió", com afirma Enric Rius, coordinador de l'estudi i assessor fiscal de Cecot, que considera que és necessari una acció de divulgació per poder treure'n "el màxim profit".

Els municipis analitzats són una mostra dels més representatius de l'àrea, en tres categories: de més de 200.000 habitants - Terrassa i Sabadell -, de més de 70.000 - Rubí i Sant Cugat - i de menys de 10.000 - Vacarisses i Viladecavalls.

Les diferències en els valors cadastrals dificulta una comparativa de l'IBI
Pel que fa a l'IBI, l'impost que més recaptació aporta als consistoris - del 23% de Sabadell al 33% de Sant Cugat -, els valors cadastrals de cada municipi obtinguts ens donen un resultat més o menys homogeni, per això es fa difícil comparar entre municipis. Això sí, una de les conclusions de l'informe és que la contribució pressupostària de l'IBI no és proporcional al nombre d'habitants de cada municipi ni a la seva extensió territorial.

Per import, l'Ajuntament que més IBI recapta dels béns d'ús industrial és Terrassa - també és el municipi que més habitants té. En aquest senit, l'informe destaca que Viladecavalls, que és similar en habitants però gairebé la meitat en extensió territorial que Vacarisses, recapta un 15% més d'IBI. Pel que fa a l'ingrés per habitant, la recaptació a Sant Cugat és pràcticament el doble que la de Terrassa i Sabadell.

Finalment, l'estudi posa de manifest que hi ha "dues opcions per les quals opten els consistoris": apostar pel creixement industrial en el territori o bé aconseguir la màxima recaptació. Segons Cecot, "amb aquesta darrera mesura potser no es pren consciència que, a llarg termini, els municipis en poden sortir perjudicats". En aquest sentit, els municipis de Viladecavalls i Terrassa tenen una voluntat recaptatòria "important" respecte a altres municipis, com Sant Cugat.

Rubí, un dels tres municipis que menys ingressa per habitant amb l'ICIO
Sant Cugat i Terrassa són els municipis que més ingressos recapten amb l'ICIO, que en general suposa entre un 1 i un 4% dels ingresoss dels pressupostos municipals a les sis ciutats analitzades.

L'Ajuntament de Terrassa és el que més recapta per aquest impost, i en ingrés per habitant, el municipi on la recaptació és més elevada és Sant Cugat (51 euros), mentre que Rubí se situa en la franja més baixa (15 euros), com Sabadell i Vacarisses. A Terrassa i Viladecavalls, se situa en uns 30 euros per habitant.