Crítiques pel fitxatge de Pau Navarro com a assessor de govern

L'AUP lamenta que En Comú Podem "arrossegui tots els tics d'allò que diuen voler transformar", mentre que Veïns per Rubí acusa els comuns de "clientelisme i endollisme"

Roda de premsa d'En Comú Podem per anunciar el relleu de Pau Navarro
Roda de premsa d'En Comú Podem per anunciar el relleu de Pau Navarro | Marta Casas
Redacció
26 de juliol del 2021
Actualitzat el 27 de juliol a les 18:51h
Divendres al migdia, l'Alternativa d'Unitat Popular donava a conèixer a través d'una piulada que el ja exregidor d'En Comú PodemPau Navarro, seria nou assessor del govern municipal, després d'acomiadar-se del ple el passat dijous. De fet, l'alcaldessa, Ana María Martínez, va acabar la seva intervenció en el comiat amb un "hasta mañana", com ressalta l'AUP en un comunicat, en què també recorda que el mateix regidor va parlar sobre la seva continuïtat en política, i que per això el seu comiat no era un "adeu".

Des d'aleshores, no s'han aturat les reaccions a aquesta incorporació a través de les xarxes socials, especialment per part de partits de l'oposició o membres dels mateixos.

L'Alternativa - molt crítica, des de sempre, amb els assessors dels partits i també amb les portes giratòries - lamenta aquesta decisió de la formació d'En Comú Podem, que considera que "arrossega tots els tics d'allò que diuen voler transformar", i recorda que, a més de "recol·locar" el regidor que havia de marxar, ja van ser protagonistes d'una selecció de personal irregular per "col·locar a la gerència de Proursa una persona propera". 

A més, a l'inici del mandat, "van fer suport a l'increment salarial dels càrrecs electes proposat pel PSC", i tots dos grups municipals tenen un assessor de grup municipal, a més de les quatre persones assessores de govern. Tots aquests càrrecs, escollits a dit, suposen 250.000 euros anuals en salaris, a més dels sous de les 13 persones del govern - dels 72.000 de l'alcaldessa als 60.000 de la resta de regidors. 

L'Alternativa creu que és "greu i profundament antidemocràtica la pràctica dels partits per a col·locar la seva gent en uns o altres càrrecs, de forma opaca i sense processos de selecció clars, públics i transparents", un fet que, a més, la ciutadania denuncia de forma recurrent i que provoca "desconfiança" en la política i la possibilitat d'exercir-la "de forma honesta i desinteressada", i afegeix que el fet que persones que entren com a regidores amb convicció acabin "acceptant, promovent o validant dinàmiques que anteriorment criticaven" reforça el convenciment de la necessitat de "renovació i no allargar l'estada en els càrrecs".

Pel que fa al càrrec eventual que ocuparà Pau Navarro, l'Ajuntament no ha respost encara la petició d'informació efectuada per RubiTV.cat, però l'AUP revela que ocuparà el lloc d'Eva Candela - actualment, diputada al Parlament i també regidora al ple municipal de Terrassa -, que s'havia d'encarregar de promoure el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). En aquest sentit, la formació alternativa subratlla que "el nou assessor no està, ni de lluny, especialitzat en urbanisme", quan el POUM és "un dels projectes més importants que afronta la nostra ciutat i que ha de definir el seu futur". 

Recordem que el relleu de Pau Navarro serà Elena Montesinos, fruit d'un acord preelectoral entre les formacions de la coalició, els Comuns i Podem.

Aquest dilluns ha estat Veïns per Rubí qui, a través del seu Facebook ha emès un comunicat on assegura que "Comuns Rubí (abans ICV) torna a demostrar que està en política per lucrar-se i col·locar a dit els seus amiguets". La formació d'independents recorda que el nou càrrec de Pau Navarro està dotat amb un sou anual de 50.000 euros, a més de coincidir amb l'AUP en què la persona designada no té cap "experiència ni formació" en l'àmbit del POUM.

Un sou que, de fet, forma part de l'acord del cartipàs signat per ambdues formacions, "la pujada de sous més gran de l'equip de govern en tota la democràcia", assegura Veïns per Rubí en el seu comunicat. 

ERC s'ha sumat a les crítiques a través d'una piulada en què manifesta que "les males praxis del PSC de Rubí s'encomanen", i titlla el fet de ser "un cas més d'amiguisme pagat amb diners públics".
 
Les incògnites del procés de selecció de Proursa
El procés de selecció de Proursa ja va ser criticat per l'AUP, i també per ERC, que el va qualificar de "presa de pèl". Pel que fa a Veïns per Rubí, també fan referència a l'elecció "controvertida" d'un membre dels ComunsCarlos Aguila, com a gerent de Proursa, quan hi havia "una candidata amb un currículum manifestament superior".

Segons l'Alternativa, el procés de selecció plantejava, si més no, alguns dubtes: Aguila va ser escollit per un tribunal en què hi havia un company del seu partit, treballarà per una regidora d'En Comú Podem, les bases eren "poc clares" i no incloïen "elements per a desempatar", i a més no es va convocar cap membre de l'Escola d'Administració Pública per fer més imparcial el Tribunal.

"Com s’explica que durant els anys que han estat a l’oposició hagin qüestionat el clientelisme en les contractacions del govern del PSC, i ara repeteixin el mateix patró?", es preguntava l'AUP l’octubre de 2020.

El govern municipal, per la seva banda, no ha fet cap pronunciament públic oficial pel que fa a aquesta qüestió.