Opinió

La llotja

«Què en sortirà d'aquesta trobada que, agafada com una provocació per partits i entitats sobiranista, acabarà esdevenint una jornada de protesta?»

per Xavier Graset, 13 de desembre de 2018 a les 21:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Calmar els ànims, recuperar el diàleg i la política i fer una proposta de referèndum per aprofundir en l'autogovern. Aquestes eren les intencions de Pedro Sánchez quan va arribar de manera inesperada a la Moncloa, i amb el suport dels partits independentistes de manera altruista. I de fet aquests mesos, si més no en el que fa a les relacions bilaterals d'una pila de ministeris la cosa ha anat funcionant. S'aixequen els telèfons, es reuneixen i desencallen carpetes. Exteriors deu ser l'excepció, però ja passava amb el PP que la qüestió política catalana penjava més d'aquest ministeri que del de relacions territorials. Un caramel per Borrell, un estímul, una cartera on oblidar les enrabiades d'Abengoa.

Però una cosa són els propòsits i l'altra governar amb debilitat, i amb un escenari governat pels jutges i aquells que els controlen pel darrere. La presó, la vaga de fam, també amb l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, l'exili, el judici , el procediment i la consideració del que va passar l'1 d'octubre, una rebel·lió, un cop d'Estat, una sedició inexistent. Que clama al cel, i a la consciència d'una pila de catedràtics de dret penal d'arreu d'Espanya, i a la dels més de 500 diputats de 25 països, que s'han sumat a la iniciativa dels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert en favor de la llibertat de Carme Forcadell.


Una cosa són les intencions, l'altra són les eleccions andaluses. On Vox que ja hi té 12 diputats, tindrà la plataforma del judici de l'1-O per guanyar projecció per les generals. Aquesta ultradreta que vol desmanegar el model autonòmic, recentralitzant fins al melic el model d'Estat actual, i desplaçant en aquesta competència Cs i PP, i també pel que anem veient els barons del Psoe. Una autèntica subhasta per qui clama més pel 155, és a dir la intervenció de les institucions d'autogovern, i fins i tot per la il·legalització dels partits independentistes, com han fet Lambán i Garcia-Page.

I per subhastes la llotja. A la Llotja de Mar, per bé que els Mossos ho van desaconsellar, Pedro Sánchez hi vol reunir el seu consell de ministres, el dia 21, l'aniversari de les eleccions del 155. Com si fos un test de seguretat als Mossos, i amb la idea de desplaçar a Catalunya aquest dia un miler de policies i guàrdia civils.

Què en sortirà d'aquesta trobada que, agafada com una provocació per partits i entitats sobiranista, acabarà esdevenint una jornada de protesta?

Es recuperà el diàleg? Els presidents Torra i Sánchez s'acabaran veient, enmig d'una ciutat en ambient de rebuig?


O aquesta ja és una pàgina passada, que accelera el calendari electoral espanyol?

Facin les seves apostes.

 

Xavier Graset
Nascut a Vila-seca (el Tarragonès) el 1963, periodista, actualment presenta Més 324. Amant de la bona vida, la bona cuina, i el bon teatre.
13/06/2019

​L'última paraula

30/05/2019

Silenci

16/05/2019

​Per cortesia

02/05/2019

Les cambres pròpies

18/04/2019

La mesura de la Junta

04/04/2019

L'eslògan

21/03/2019

Desassossec

08/03/2019

Exquisit

07/02/2019

​Relat i relator

24/01/2019

Què és què?

Participació