LA veu de nació

El veritable cordó sanitari amb Vox

«El pacte a Andalusia posarà en notables dificultats un Manuel Valls que sí que ve d'una tradició política on el primer manament és aïllar tot el que faci olor a extrema dreta»

per Carles Bellsolà , 26 de desembre de 2018 a les 21:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
S'ha confirmat. La dreta espanyola teòricament civilitzada no ha tingut cap problema, a la primera ocasió que s'ha presentat, a homologar un partit de dreta identitària que en altres latituds europees seria objecte d'un implacable cordó sanitari. 

El pacte de govern que han tancat PP i C's a Andalusia aquest Sant Esteve, i que dona la presidència de la Junta als populars i la del parlament al partit taronja, compta que obtindrà els necessari suport de Vox, que tindrà cabuda a la mesa de la cambra andalusa. De la marginalitat ultra a la mesa del parlament de la comunitat autònoma més poblada de l'Estat, en quatre dies. 


L'acord posa de manifest, especialment, les contradiccions del partit de Rivera, que fa mesos que s'esforça a vendre un discurs de centre -d'extrem centre, fins i tot- amb reminiscències macronianes, per després acabar legitimant la dreta més extrema i euròfoba. 

Un contrasentit que, racionalment, nega als de Rivera tota legitimitat per seguir fent comparacions entre  el moviment sobiranista i el Brexit, entre l'independentisme i els pitjors nacionalismes europeus. Bàsicament, perquè això és exactament el que representa Vox.


També ho tindrà més complicat ara Cs per erigir-se a Europa en el representant de la dreta liberal que sempre ha estat tan sorollosament absent a Espanya. I tot plegat posarà en notables dificultats un Manuel Valls que sí que ve d'una tradició política on el primer manament és aïllar tot el que faci la més mínima olor a extrema dreta.

Val la pena, tot plegat, només per fer fora el PSOE de San Telmo? És que potser no es tracta només d'això. Susana Díaz ja ha dit que donarà batalla anant a la investidura... a la vegada que suggeria un nou 155 a Catalunya, en la línia de molts altres barons socialistes

I el més fotut és que potser l'anàlisi de Díaz no és tan pedestre com sembla. Perquè potser el que estem veient a Andalusia, en comptes d'un cordó sanitari contra Vox, és un cordo sanitari amb Vox: contra el sobiranisme català i, sobretot, contra qualsevol possibilitat que un partit espanyol hi pacti, s'hi entengui, o només hi parli.
 

 

Participació