LA VEU DE NACIÓ

​Votar, no votar i desmobilitzar

«Quin efecte tindria en unes ja molt exhaustes bases sobiranistes una victòria del PSC (en el millor dels casos) a Catalunya el 28-A?»

per Carles Bellsolà , 18 de febrer de 2019 a les 20:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tan bon punt Pedro Sánchez va anunciar eleccions al Congrés, van començar a sovintejar les opinions que propugnen una mena de boicot independentista als comicis. De l'independentisme, diguem-ne, autèntic. L'argument ve a dir que no cal donar suport a uns partits "processistes" que haurien ignorat el mandat de l'1-O. Que les eleccions espanyoles no són cosa nostra. Que és igual qui hi governi, a Madrid, perquè en el fons tant és els uns com els altres. Que no en traurem gaire res de cap hipotètic diàleg, i un referèndum, ni en somnis. I que, en definitiva, el que s'ha de fer és implementar la república i oblidar-se de la política autonòmica.

És una idea. Agosarada, però una idea. En contra, s'ha dit que seria una irresponsabilitat lliurar alegrement el govern espanyol  a una aliança d'extrem centre de PSOE i Cs pivotada sobre l'espanyolisme (en el millor dels casos) o a un tripartit de dreta i extrema dreta que promet un 155 perpetu (en un cas també més que possible).


S'ha dit també que no és exactament el mateix tenir quatre anys a la Moncloa un Sánchez debilitat i que depèn dels vots catalans que una majoria espanyolista forta. Que, si la batalla del sobiranisme s'ha articulat sempre entorn del dret d'exercir la democràcia, no es pot renunciar a fer-ho a les primeres de canvi. I que encara menys es pot fer amb un govern en ple al banc dels acusats justament per posar les urnes.

Són arguments de pes. Els segons. Però encara n'hi ha un altre. I és que, fins i tot suposant -i això és molt suposar- que el sobiranisme, amb les seves xifres actuals, estigui en condicions de tirar pel dret i plantejar un nou envit directe i unilateral amb l'Estat per -ara sí, de debò- proclamar la independència, cal suposar que caldria un elevat grau de mobilització per fer-ho. I -petit detall- quin efecte creiem que tindria en unes ja molt exhaustes bases sobiranistes una victòria del PSC (en el millor dels casos) a Catalunya el 28-A?

 

Participació