LA VEU DE NACIÓ

Un Rubí fosc, o la irresponsabilitat d'una alcaldessa

«Quan forces progressistes fan seus els modus operandi de l'extrema dreta més reaccionària i xenòfoba, han de saltar totes les alarmes»

per Germà Capdevila , 17 de maig de 2019 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Què fa que una alcaldessa d'un partit d'esquerres i progressista agafi un micròfon davant d'una multitud enfurismada i es transmuti en un Salvini qualsevol? És només l'oportunisme populista d'aprofitar l'avinentesa per collir un grapat de vots més de cares a les municipals, o hi ha quelcom més de fons?

Segurament, les dues coses, malauradament. Per una banda, el que més sobta és l'enorme irresponsabilitat d'una alcaldessa que fa tres mandats que governa, de dirigir-se al públic al costat de la persona que està sent insultada i escridassada –amb raó o no– i titllar-la de mentidera. La metàfora de llançar benzina al foc feta realitat. I si algún descerebrat, esperonat per les paraules d'Ana Maria Martínez (PSC) hagués tirat una pedra, una ampolla o una llauna? 


Per l'altra banda, el que va passar a Rubí ens ha de preocupar molt. Quan forces progressistes fan seus els modus operandi de l'extrema dreta més reaccionària i xenòfoba, han de saltar totes les alarmes​. No es pot alimentar de forma gratuïta el discurs que presenta els menors migrants no acompanyats (MENA) com a delinqüents en potència o transmisors de la sarna, com cridaven alguns energúmens a la responsable de la DGAIA.

En una entrevista amb RubiTV.cat, Martínez s'indignava amb les crítiques rebudes: "No tolerarem com a ciutat que se'ns titlli del que no som, no som una ciutat xenòfoba o racista". L'alcaldessa s'equivoca: no s'acusa la ciutat de res. Hom sap que Rubí no és una comunitat fosca ni conflictiva. Només eren un grapat d'exaltats enmig d'un grup de veïns que volíen explicacions, que es van veure esperonats per l'actitud irresponsable d'una líder política que, lluny de corregir el rumb, assegura que "ningú em donarà lliçons d'integració ni de formació en la vessant social". 


Potser sí que podria rebre algunes lliçons, l'alcadessa de Rubí i candidata a la reelecció. Per exemple de l'Associació Ex-Mena, que en comptes de reaccionar iradament –com hauria estat natural– a un nou exemple de criminalització d'un col·lectiu que segons les dades dels Mossos d'Esquadra menys de 2 de cada 10 han tingut problemes de convivència, s'ha ofert per mediar i per explicar a qui convingui quina és la seva situació real, i per fer comprendre que la seva presència no presenta cap problema per a la comunitat, com s'ha comprovat a Sant Joan Despí amb el grup que es vol traslladar a Rubí. Vergonya, alcaldessa, vergonya!

 

Participació