LA VEU DE NACIÓ

Malament va qui no pensa en l'endemà

«És ben complicat que l'esquerra governi a Espanya en contra de Catalunya, i el PSC sembla que se n'ha oblidat»

per Carles Bellsolà , 16 de setembre de 2019 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rivera finalment ha mogut fitxa. Molt hàbilment. El president de Cs s'ha ofert públicament -i amb gran pompa- a permetre amb els seus vots que Sánchez sigui president a canvi d'un compromís de mà dura amb el sobiranisme català. I ha llançat la pilota al terrat del PP perquè faci el mateix. 

La proposta serà atesa o no, però al líder de Cs ja li ha sortit bé la jugada. En mostrar-se disposat a sacrificar els seus interessos partidistes en l'altar de les raons d'Estat de la pàtria espanyola, Rivera calcula que pot obtenir un rèdit electoral. I segurament té raó. Des del Govern de Sánchez ja li han respost deixant-se estimar, amb el mateix càlcul. Segurament, també tenen raó. Però a curt termini. I de forma miop.


El flirteig de Sánchez amb l'oferta retòrica de Rivera és coherent amb la seva estratègia des d'abans de convocar noves eleccions: cap concessió al sobiranisme -inclòs el sobiranisme no independentista-, cap acord que impliqui donar-los una engruna de res. Fins i tot, al preu d'arriscar-se a unes noves eleccions incertes, amb l'argument que aquesta mà dura els pot fer guanyar una colla de vots en la pugna amb la resta del bloc del 155.

El que no contemplen els estrategs sanchistes -o, si ho contemplen, tant els hi fa- és que aquesta estratègia els ha de perjudicar inevitablement a aquesta banda de la Sènia. I que és ben complicat que l'esquerra governi a Espanya en contra de Catalunya. És a dir, sense l'aquiescència dels partits catalans o, si aquesta no es dona, sense un molt bon resultat al Principat.


Ho demostra la història recent, ho demostren els resultats electorals cada quatre anys. I, si jutgem pel seu tronador silenci, al PSC sembla que se n'han oblidat completament.

 

Participació