fil directe

Restriccions i botellots

«La coherència a l'hora de definir la normativa sol donar millors resultats que no pas acostumar-se a retallades de drets que mai se sap com poden acabar»

per Pep Martí i Vallverdú, Barcelona, Catalunya | 18 d'agost de 2021 a les 21:10 |
Dilluns passat, en l'acte d'inauguració de la 53 Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va fer una crida a evitar que en el context de pandèmia, es restringissin més drets i llibertats. Va advertir també contra el fet de "governar a través de decrets". Alhora, va fer un toc d'atenció davant els qui volen aplicar el toc de queda per raons del tot allunyades a la crisi sanitària.

Poques hores després, el Govern decidia prorrogar el toc de queda en els municipis de més de 5.000 habitants durant set dies, de la 1 de la matinada a les 6 del matí. Els criteris de restricció vigents pel que fa a la mobilitat nocturna es modificaven: de 250 casos per cada 100.000 habitants es rebaixava a 125 casos. Aviat sabrem si el TSJC ho avala i, de ser així, entrarien en vigor divendres vinent.  


En aquest context, s'ha incrementat el fenomen dels botellots, que han esdevingut una via de sortida per a tots aquells que volen fer més gresca quan els locals tanquen. El darrer cap de setmana, més de 8.000 persones van ser desallotjades per incomplir les normes de restricció per la pandèmia i es van produir centenars de sancions. Les queixes s'han estès des de molts municipis -especialment de la Costa Brava, però no només-, que es veuen desbordats per l'allau de botellots.

El fenomen suposa un doble problema: d'una banda, d'increment de contagis, ja que es produeixen moltes interaccions sense ús de mascareta o prou distanciament. De l'altra, es perjudica la necessària tranquil·litat per als veïns. És del tot normal que els ajuntaments dels pobles de platja elevin la seva queixa, ja que se'ls multiplica la població i no tenen recursos suficients per aturar moltes activitats nocturnes a l'aire lliure.    


Des de diversos municipis s'ha reclamat al Govern una ampliació del confinament nocturn. Ho han fet pobles de l'Empordà, així com d'altres afectats greument per macrofestes il·legals, com ha estat el cas d'Altafulla. Això implica una altra contradicció: fer servir restriccions que haurien de ser limitades a la pandèmia per una qüestió que és d'ordre públic. Cal recordar que els botellots ja estaven prohibits i eren sancionables abans del coronavirus.

L'equilibri entre tots els factors en joc no és gens fàcil. La recepta, en tot cas, no la coneix ningú. El cas d'Altafulla és simptomàtic: el fet de no estar del tot encerclat per municipis amb toc de queda fa que no s'hi hagin aplicat les restriccions de confinament, el que ha generat un efecte crida cap al municipi. El que sembla aconsellable, en tot cas, és disposar de directrius clares. La coherència a l'hora de definir la normativa sol donar millors resultats que no pas acostumar-se a retallades de drets que mai se sap com poden acabar, per lligar-ho amb la reflexió del conseller Argimon.  

 

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Soc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M'agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. He estat membre de les juntes directives d'Amics de la Unesco de Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès. Ubicat en l'esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
29/11/2021

Mentrestant, València

22/11/2021

El mandat de la realitat

15/11/2021

La migradesa unionista

08/11/2021

Entre Keynes i la CUP

02/11/2021

Europa, actor secundari a Glasgow

25/10/2021

Que s'ho facin mirar

18/10/2021

En absència de violència, què?

04/10/2021

L'eurofracàs d'Espanya

28/09/2021

El fantasma de Via Laietana

21/09/2021

El català, cosa de tots?

Participació