Rubí celebra l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos dilluns

Diverses entitats col·laboren en aquesta celebració, amb motiu de la Pasqua Granada

La Festa dels Xatos es va recuperar el 1986
La Festa dels Xatos es va recuperar el 1986 | Localpres
Redacció
24 de maig del 2023
Dilluns, 29 de maig, Rubí celebrarà una nova edició de l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, en el primer dels dos festius locals, tot just l'endemà de les eleccions municipals. La celebració està organitzada per l'Ajuntament, l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la parròquia de Sant Pere, i hi col·laboren les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, la Masia de Can Ramoneda i la Masoveria de Sant Muç.

El programa serà l'habitual: el punt de trobada serà a les 9h a la plaça del Doctor Guardiet, des d'on se sortirà en cercavila fins a Sant Muç amb els Gegants, gegantons, grallers i tabalers. A mig camí, pels volts de les 10h, hi haurà una aturada en el camí per fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda, i es reprendrà la passejada fins arribar a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç. La missa començarà a les 10.30h.

A l'esplanada, hi haurà les diverses actuacions de cultura popular i tradicional: la ballada de Gegants, una actuació castellera, una ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell, la cantada de la Societat Coral Unió Rubinenca i, finalment, el Ball dels Xatos, creat pel coreògraf rubinenc Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.

Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç.