Una exposició a Rubí explica la cuina catalana de la Segona República

La mostra proposa un recorregut per entendre les arrels de la cuina catalana contemporània, que s'ha convertit en un referent arreu del món

  • L’exposició "Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència". -
Publicat el 25 de juny de 2025 a les 11:21

El Museu Municipal Castell (MMUC) de Rubí acollirà fins al 13 de setembre l’exposició "Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència", que parla sobre la cuina catalana durant la Segona República, un moment de canvi i transformació per a la societat que també va tenir un impacte sobre el menjar i la gastronomia. Aquesta mostra l'han impulsat la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA i el Museu d’Història de Catalunya

L'exposició proposa un recorregut per entendre les arrels de la cuina catalana contemporània, que s'ha convertit en un referent arreu del món. "Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència" posa el focus durant la Segona República, un moment singular i brillant de la història del país. Això és perquè la primera meitat dels anys trenta va representar una embranzida de creativitat i modernització de la societat i de la cultura catalanes que va tenir repercussió en totes les arts. 

La mostra ressegueix l'obra i el llegat de personatges com Ignasi Domènech, autor del llibre La Teca (1924), i els tallers de cuina del professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison. També es fa referència a publicacions que tractaven sobre cuina com Menage o Claror i es fa un repàs dels grans xefs del moment i les seves aportacions.

Un altre dels elements curiosos que s'hi poden descobrir són les primeres passes de la cuina vegetariana de la ma del  Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, que es van publicar a la revista naturista Pentalfa. Alhora, els textos de l'exposició expliquen les iniciatives del sector de l’hostaleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune, El Saló Rosa o la gran campanya anomenada "La batalla de l’ou", que va impulsar la Generalitat de Catalunya l’any 1937 per afrontar l’escassetat d’aquest producte de primera necessitat.

Aquest moment d’innovació gastronòmica, però, va quedar estroncat per l’alçament militar, la Guerra Civil i la dictadura franquista. Per aprofundir en la matèria, el pròxim 27 de juny es farà una visita guiada a l’exposició a càrrec del seu comissari, Sergi Freixes, que tindrà lloc a les 18 hores. L'Ajuntament adverteix que per assistir-hi cal inscripció prèvia.