Aquest mes de setembre, Rubí ha engegat una campanya comunicativa per
reduir els residus vinculats a la compra domèstica, per tal de conscienciar tant la ciutadania com els comerciants de la importància d'utilitzar envasos retornables i reutilitzables per prevenir els residus plàstics, que en l'última dècada han generat un rellevant impacte ambiental.
La campanya és una reedició de
Compra sense residus, del novembre de 2020, i que a més de la imatge gràfica va repartir una bossa de malla a les llars de Rubí. En aquesta segona fase, es posa l'èmfasi en el foment de l'ús
d'envasos retornables i reutilitzables, com ara carmanyoles, ampolles de vidre o altres recipients per comprar a granel.
La campanya es dirigeix a persones que fan les seves compres als comerços locals i establiments amb potencial per promoure un consum més responsable i sense residus.
L'ús de bosses de malla permet no generar residus Foto: Ajuntament de Rubí
Segons les dades proporcionades per l'Ajuntament de Rubí, cada rubinenc genera
1,2 quilos de residus al dia. Les principals causes d'aquest consum són el
sobreempaquetament dels productes, que generen milers de tones d'envasos de plàstic i alumini; i el
malbaratament alimentari: a les llars es descarta, de mitjana, el 25% del menjar que es compra, a causa d'una mala planificació de la compra o d'una conservació inadequada.
La
cultura d'un sol ús fa que cada any, a Rubí, es llencin
230 tones de roba, 3.000 tones de residus voluminosos i 21.000 tones de resta, de les quals 12.000 es podrien haver aprofitat.
Què puc fer per prevenir residus?
La campanya de l'Ajuntament de Rub´í proporciona alguns consells per a prevenir els residus que generem a l'hora de fer les nostres compres; per exemple, dur la
bossa reutilitzable en comptes de demanar la bossa de plàstic, fer servir
bosses de malla per a la compra de fruites o llegums a granel o emportar-se la
carmanyola.
A Rubí hi ha comerços que ofereixen la possibilitat de comprar amb
envasos retornables, establiments que fomenten la
reparació, donació o la venda de segona mà d'objectes - també el
servei municipal Dimecres, manetes -, i en moltes botigues es poden comprar
productes de proximitat. També és important planificar les compres i menús setmanals per evitar el malbaratament alimentari.
Dimecres Manetes Foto: Ajuntament de Rubí
Altres consells de la campanya són beure aigua de l'aixeta per evitar els residus que genera l'aigua envasada, embolicar regals aprofitant papers de diari vells, pòsters o mocadors i fer
compostatge casolà amb les restes orgàniques.
Catalunya avança en la minimització dels residus
La Unió Europea va aprovar el 2019 la
directiva de sobre plàstics d'un sol ús, que obliga els països membres a aplicar un seguit de mesures contra aquest material com ara la prohibició de venda de palletes, coberts, plats, bastonets de cotó i envasos de poliestirè per aliments - una mesura que no entrarà en vigor a Espanya fins a l'1 de gener de 2023 com a part de la
Llei de residus i sòls contaminats, pendent de tramitació. L'alternativa a aquests productes són articles similars però fabricats amb paper, cartró o fibres naturals.
A la Unió Europea també han entrat en vigor una sèrie d'obligacions per a compreses, tampons i aplicadors de tampons, tovalloletes humides, filtres de tabac i gots de beguda, prohibint que entrin al canal de distribució, tot i que es poden vendre els que ja s'han adquirit.
Muntanya d'escombraries plàstiques, fruit d'una economia lineal basada en usar i llençar. Foto: Parlament Europeu
El
Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per la seva banda, està treballant en el desenvolupament de dos avantprojectes per minimitzar la producció de residus i impulsar l'economia circular: la
Llei d'embalatges de Catalunya, que vol evitar els embalatges excessius i els envasos d'un sol ús que es converteixen en un residu; i la
Llei de residus, que regularà la gestió pública de la brossa, que té com a reptes convertir la fracció orgànica en un actiu i que inclourà el desenvolupament de la directiva europea de plàstics.
El regidor de
Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano, afirma que "d'aquí a un temps tirarem la vista enrere i ens posarem les mans al cap en veure la quantitat de residus inútils que generàvem", i considera que "és inviable seguir així". Medrano també reconeix que "queda molt camí", però que "el canvi està arribant a base de conscienciació i noves lleis".