Recomanació de no alimentar els senglars per evitar la seva proliferació

Actualment el senglar es troba de manera cada cop més freqüent i en més quantitat en zones urbanitzades o periurbanes

Exemplar de senglar o porc salvatge (Sus scrofa)
Exemplar de senglar o porc salvatge (Sus scrofa) | XPN / Diputació de Barcelona
Marta Casas
22 de setembre del 2021
L'Ajuntament de Rubí i els Agents Rurals recomanen a la ciutadania no alimentar els senglars, animals que tenen una gran presència a diverses zones de Rubí com les urbanitzacions de Can Solà, Can Barceló, Castellnou i Sant Muç i també als barris de Can Fatjó, El Pinar i Can Vallhonrat. 

Alimentar-los fa que modifiquin la seva conducta i acabin perdent la por a les persones, amb el risc que això comporta, ja que són animals salvatges que tenen reaccions imprevisibles.

Així mateix, demanen a la ciutadania d'aquestes zones que llencin la brossa correctament dins dels contenidors pertinents, i evitar que quedin a l'abast d'aquests animals i els atreguin. De fet, a les urbanitzacions ja s'han instal·lat una quarantena de tanques protectores al voltant dels contenidors de la fracció orgànica que eviten que els porcs senglars els desplacin i els tombin.

Actualment el senglar es troba de manera cada cop més freqüent i en més quantitat en zones urbanitzades o periurbanes, i també en espais verds urbans, ja que s'hi han adaptat i han assolit una densitat de població major. Això es deu a l'accés a noves fonts d'alimentació més assequibles, nous espais on trobar refugi per viure i reproduir-se.

Aquest fet es tradueix en un fort impacte social: danys a l'agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, lesions a persones i animals de companyia, incursions a zones urbanes, transmissió de malalties... 

Amb tot, des del Servei de Sostenibilitat i Medi de l'Ajuntament de Rubí es fan intervencions puntuals pel control cinegètic de la població de senglars, així com de captura amb gàbia, però la mesura és insuficient atès l'alt nivell de reproducció d'aquesta espècie animal.