ple desembre 2018

El PSC tornarà a demanar la revisió del decret sobre transport escolar

Actualment l'Ajuntament es fa càrrec d'un 65% de la despesa del transport escolar cap al Joan Maragall i el J.V. Foix

per RubiTV.cat, 19 de desembre de 2018 a les 13:32 |
El PSC vol que es revisi el Decret sobre transport escolar | @PSC_Rubi
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El PSC presentarà una moció al ple del mes de desembre per la revisió del decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport, i que estableix que la gratuïtat del servei de transport escolar a l’alumnat d’educació obligatòria es facilitarà als alumnes escolaritzats fora del seu municipi de residència.

La normativa actual referent al servei de transport escolar, però, no garanteix els drets dels infants a l'accés al transport escolar gratuït entre els alumnes que viuen en nuclis de població que, malgrat es troben dins del municipi del seu centre escolar, tenen una distància al centre igual o superior a d’altres que estan en un municipi veí.


En el cas de Rubí, hi ha dos centres afectats per aquesta casuística: el Joan Maragall i el J.V. Foix. De fet, ja s’han presentat mocions, i també propostes de resolució al Parlament, des de l’any 2012 fins ara, per tal que es revisi el Decret que regula el servei escolar de transport.

A banda d’aquest decret, el PSC recorda que l’article 6.3. de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació, estableix que les administracions públiques han d’oferir ajuts als alumnes que visquin en nuclis de població allunyats, zones rurals o poblacions sense escola perquè aquests puguin accedir a serveis escolars de menjador i transport. Uns ajuts que poden cobrir totalment o parcialment la despesa, segons la naturalesa del desplaçament i el nivell de renda de les famílies.


La situació de moltes famílies que viuen a les urbanitzacions de Rubí és que, malgrat el seu centre escolar de referència estigui allunyat, no tenen dret al servei de transport escolar gratuït. Aquest fet, doncs segons el PSC, “planteja una desigualtat d'oportunitats a les famílies d'alumnat que resideixen lluny del seu centre escolar, malgrat ser dins del mateix municipi, ja que no discrimina la distància geogràfica a l'hora de proveir aquest servei”.

L’Ajuntament de Rubí, la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal tenen un conveni signat que, en l’actualitat, permet sufragar la despesa total del transport escolar necessari per accedir als centres escolars esmentats, que puja fins els 345.102,34€. El Consistori es fa càrrec d’un 65% d’aquesta xifra, mentre que el Consell Comarcal aporta un 35% i, la resta, ho paguen les famílies.

Per aquests motius, el PSC proposarà al Ple que s’insti el Govern de la Generalitat a revisar el Decret 161/1991 per tal d’incorporar el criteri de la distància entre el nucli de població i el centre escolar, tot i que aquest es trobi dins del mateix municipi, per tal que les famílies del Joan Maragall i el J.V. Foix puguin accedir al transport escolar obligatori de manera gratuïta.

El PSC ja va elevar la qüestió del transport escolar al Joan Maragall al Parlament el 2016

El PSC va presentar, el juny de 2016, una moció al Ple municipal, i una proposta de resolució al Parlament, per demanar que la Generalitat tornés a assumir el cost del transport escolar del Joan Maragall, el centre educatiu que queda més allunyat del nucli urbà.

La proposta de resolució va arribar a la Comissió d'Ensenyament del Parlament el mes d'abril de 2017.

 

Participació