CONTAMINACIÓ

Les pudors «fortes» de Rubí, recollides al mapa de les males olors de Catalunya

L'aplicació NasApp genera mapes de contaminació per pudor als municipis del país

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 16 de novembre de 2021 a les 12:05 |
Rubí és un dels municipis en què s'ha detectat contaminació odorífera. | ND
L'aplicació col·laborativa NasApp, impulsada per la Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat, té una eina per generar mapes de males olors per combatre i preveure episodis de contaminació en forma de pudors. En aquest, Rubí hi apareix al segon nivell, en la categoria de pudor "forta" juntament amb poblacions de les comarques barcelonines i tarragonines.

La plataforma connecta percepcions empíriques d'olors amb un sistema d'avisos en temps real d'episodis no desitjats a zones habitades. De moment, Nasapp té dades de menys d'una desena part dels municipis catalans, però les que hi consten, ajuden a tenir una idea orientativa de la situació a cada població.


S'ha detectat contaminació odorífera "molt forta" a Reus, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès, Salou, Constantí, Tarragona, Vilallonga del Camp, la Pobla de Mafumet i Alcover. Juntament amb Rubí, en la categoria "forta" s'hi troben municipis com l'Hospitalet de Llobregat, Abrera o Vallromanes, així com Tarragona o barris barcelonins com Les Corts o l'Eixample.

A Rubí, el front obert més polèmica referent a les pudors es troba a la fàbrica Rensika. Es tracta d'una planta situada a Can Fatjó on s'elabora l'hummus d'Hacendado, un dels més ben valorats del mercat. Des de fa temps, els veïns es queixen de les males olors que emergeixen des del clavegueram i se sospita que provenen de la planta de l'esmentada planta de producció.


S'ha detectat un nivell mitjà de pudor a Olesa de Montserrat, Les Roquetes del Garraf, Llerona i Canovelles. Per últim, en el nivell feble apareixen el Prat de Llobregat i en el molt feble, Girona i Sitges. 

Pel que fa a les grans ciutats, a Barcelona algunes zones de l'Eixample se situen en un nivell mitjà de contaminació per mala olor. Les dades, que s'obtenen per part d'ajuntaments i de ciutadans informadors, no identifiquen quins són els municipis amb més contaminació per olor perquè encara no hi ha informació de prou localitats. 

Altres notícies que et poden interessar


​​​

 

Participació