Rubí es dota del Protocol per a l’abordatge de la Mutilació Genital Femenina

El document vol propiciar la resposta dels serveis municipals a l'hora de prevenir i tractar casos d'aquesta pràctica

Presentació del Protocol per a l’abordatge de la Mutilació Genital Femenina  de Rubí.
Presentació del Protocol per a l’abordatge de la Mutilació Genital Femenina de Rubí. | Ajuntament de Rubí
M.S.
17 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:13h
Rubí compta des d'aquesta setmana amb un Protocol per a l'abordatge de la Mutilació Genital Femenina. El document, impulsat per l'Ajuntament, pretén que els serveis municipals articulin resposta a l'hora de prevenir i tractar casos d'aquesta pràctica il·legal de violència masclista.

El protocol va ser presentat aquest dimarts en presència de l'alcaldessa, Ana María Martínez, Eunice Romero Rivera, directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, la regidora d'Igualtat, Yolanda Ferrer Polo, i altres membres de l'equip de govern.

El document té com a objectiu fonamental donar veu a la comunitat africana i la capacitació i sensibilització dels agents implicats en la prevenció de nous casos i el tractament de dones ja mutilades. En aquest sentit, inclou la creació d'una Taula municipal per a l'Abordatge de la Mutilació Genital Femenina per construir un marc de cooperació entre diferents agents.

Pel que fa a l'actuació preventiva, el protocol estableix un circuit en què participen, en primer lloc, professionals sanitaris, educatius, serveis socials, SIAD o ciutadania. Al segon nivell s'hi troben els cossos de seguretat i la DGAIA, i al tercer, si la resta de passos previs no han estat efectius, es preveu optar per la via judicial.

Durant la presentació del protocol, l'alcaldessa va remarcar que la mutilació genital "és una forma de violència masclista que atempta contra la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones" que Rubí vol "combatre i erradicar". En aquest sentit, afegia que el govern no vol que el protocol sigui un "text imposat", de manera que "és imprescindible" la col·laboració de persones originàries de països on es practica la mutilació genital femenina. És una pràctica encara molt estesa especialment a l'Àfrica, però també a Orient Mitjà i al sud-est asiàtic.