Mor Paqui Cruz, la «Niña de la Cárcel» de Rubí

Activista republicana, no faltava a cap manifestació antifeixista

Paqui Cruz era una persona coneguda en l'àmbit sociopolític de Rubí.
Paqui Cruz era una persona coneguda en l'àmbit sociopolític de Rubí. | Arxiu
Redacció
16 de desembre del 2021
Actualitzat a les 16:06h
Paqui Cruz va morir aquest dimecres a Rubí, la població on residia, als 82 anys. Coneguda pel seu activisme antifeixista, participava habitualment amb el seu home, Juan Martínez, a manifestacions i en especial a la commemoració, cada 14 d'abril, del Dia de la República, portant sempre una bandera tricolor.

Nascuda el 1939 a San Clemente, Conca, i filla de lluitadors del bàndol republicà, va passar la seva infantesa en presons manxegues fins que a finals dels anys 40 se'n va anar a viure amb la seva tieta. Aquesta vivència li va donar el sobrenom de La Niña de la Cárcel. El seu pare va ser indultat anys després. Buscant oportunitats, Cruz va arribar a Terrassa als anys 60, i poc després es va mudar a Rubí. 

Militant del Partit Comunista (PCE), Esquerra Unida (EUiA) i CCOO, també es va enrolar en entitats com Rubí Solidari, l'Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica de Rubí Neus Català. També va ser la primera sòcia del CRAC.

El seu home, també empresonat i torturat durant el franquisme, va ser el primer declarant en la causa oberta conta el règim franquista que investiga la justícia argentina, l'estiu del 2015. El 2019 tots dos van rebre un homenatge de la Mesa de Catalunya de taules memorialistes, juntament amb Neus Català.  En els últims dos anys, el matrimoni havia tingut poca participació en actes públics a Rubí, a causa del seu estat de salut.