1 de 10
coronavirus

Quarantenes de set dies per als contagiats

El govern espanyol i les autonomies acorden escurçar l'aïllament en plena sisena onada

Una infermera i un pacient durant la realització d'un test d'antígens | ACN
per Joan Serra Carné / Sara González, Barcelona, Catalunya | 29 de desembre de 2021 a les 17:59 |
Escurçar les quarantenes de deu dies a set. Aquesta és la decisió que ha pres el Consell Interterritorial -que integren el Ministeri de Sanitat i les autonomies- en plena sisena onada i amb els contagis encara disparats. El criteri és aplicable a totes les persones contagiades, també a aquelles que tinguin símptomes, donant per entès que acabat aquest termini la capacitat de contagi haurà disminuït. Espanya segueix, doncs, les passes de països com Estats Units -que ha reduït la quarantena a cinc dies- i el Regne Unit, on també s'ha fixat que sigui de set dies. "Hem de guardar un equilibri entre la salut pública, la salut mental i el creixement econòmic", havia apuntat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença del matí, tot aplanant el terreny per a la decisió.

La xifra dels set dies és la que ha permès generar un major consens entre les autonomies. Tot i que el balanç de contagis continua a l'alça -només a Catalunya ja se sumen 23.000 casos més en un sol dia-, els arguments utilitzats per escurçar les quarantenes és que els estudis preliminars apunten que l'impacte de la variant òmicron és menor gràcies a la vacunació i que són els primers dies quan la capacitat d'infecció és major. També, com ha apuntat el president espanyol, hi ha la derivada econòmica, en un context en què molts treballadors contagiats pot provocar un elevat nivell d'absències a les empreses. 


Després que la setmana passada es decidís que els contactes estrets de contagiats per la variant òmicron no haguessin de fer quarantena si estaven vacunats i no tenien símptomes -criteri que va acceptar Catalunya però amb recels- no estava previst inicialment a l'ordre del dia de la reunió entre el ministeri i les autonomies el debat d'escurçar les quarantenes. La Comunitat de Madrid va ser la primera en sacsejar-lo i, ràpidament, s'hi van apuntar altres autonomies presidides pel PP, com ara Castella i Lleó o Andalusia.

El líder dels populars, Pablo Casado, ha encapçalat la petició exigint a Sánchez "un criteri únic" i posar fi al "tetris" que, segons ell, suposa que cada autonomia hagi pres les seves pròpies mesures i restriccions per intentar frenar els contagis. Però també els presidents socialistes de Castella-La Manxa i Extremadura han defensat públicament que es redueixin les quarantenes per als casos lleus, mentre que Catalunya ja ha deixat entreveure aquest matí que no s'hi oposaria. Més enllà de la política, patronals com Foment del Treball han apuntat que la mesura és "interessant" per mitigar l'impacte econòmic que pot tenir la variant òmicron. 


La setmana passada, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, assenyalava, un cop més, que les persones que no compleixen correctament la quarantena obligada arriba a un 40% dels casos detectats. Davant l'allau de contagis que impacta enmig de les festes nadalenques, Salut ha demanat a les persones que siguin contactes estrets però que no tinguin símptomes i que han donat negatiu en un test d'antígens que no s'acostin als CAP, col·lapsats per la repercussió de la Covid. Només en cas de trobar-se malament es demana que s'acostin als centres sanitaris. 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dimecres que tots els casos que detecten ja són de la variant òmicron, que es dona per fet que acabarà substituint del tot la variant delta. També que la mutació, tot i ser més infecciosa, suposa la meitat de probabilitats d'ingressar a l'hospital i tres vegades menys d'acabar a l'UCI que la variant delta. Tot i això, també ha subratllat que òmicron té capacitat per escapar de les vacunes i que, per això, és important el reforç amb la tercera dosi. En aquest sentit, Salut ja ha habilitat la petició de cita a la franja de persones d'entre 40 i 49 anys.  

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació