L'ambiciós projecte de l'Ajuntament de Rubí per transformar l'entorn de la riera

Les obres tindrien un cost de 4,2 milions d'euros

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, durant la presentació del projecte.
L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, durant la presentació del projecte. | Localpres
Redacció
12 de gener del 2022
L'Ajuntament de Rubí ha presentat aquest dimecres un gran projecte de renaturalització de l'eix i del balcó de la Riera per a transformar la zona. Amb un cost aproximat de 4,2 milions d'euros, l'acció seria finançada pràcticament en la totalitat per fons Next Generation de la Unió Europea, pels que l'Ajuntament va fer una sol·licitud pendent de resposta.

Segons el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, aquesta és una oportunitat "de fer valer un espai de la ciutat com és l’entorn de Can Fatjó i la Riera, que hi ha molta gent que encara desconeix. La transformació de la Riera serà absoluta en aquests tres quilòmetres aproximats que afecta el projecte".


L'alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez, destaca que aquestes obres materialitzarien l'objectiu del govern, "que la Riera sigui un element nostre i no una cicatriu que la separi en dos".  L'acció afectaria una superfície d'aproximadament 20 hectàrees i s'emmarca dins del Pla director del verd urbà de Rubí. L'actuació s'organitza en quatre àmbits:

Entorn de la masia de Can Fatjó

Aquí es milloraria el petit parc elevat sobre el carrer de la Font de la Vila, el turó de l’antiga masia de Can Fatjó i la zona enjardinada entre l’avinguda de Castellbisbal i el carrer de la Font de la Via. El cost aproximat d’aquestes actuacions és de 2.125.000 €.

Aquestes obres inclouen, entre d’altres, la implantació d’una pèrgola a la zona on hi havia la masia faria les funcions de mirador, la recuperació del forn iber per fer-lo més visible, la millora de la zona infantil i la zona d’esbarjo per a gossos, la creació de camins de connexió, i la recuperació de la vegetació tot eliminant-ne les espècies al·lòctones i creant noves zones d’arbrat. 


Millora paisatgística de les zones verdes entre c. Topazi, Maragda, de la Perla i la línia d’FGC

Amb un cost aproximat de 872.250 euros, l'actuació se centraria en la zona verda amb camins espontanis que connecta la passera dels Ferrocarrils de Generalitat de Catalunya amb el carrer de Topazi. S'hi netejarien espècies vegetals al·lòctones i es repoblaria el bosc existent, s’habilitarien camins accessibles, es millorarien les zones infantils i d’esbarjo per a gossos, es crearien zones de pícnic, i s’instal·larien plaques fotovoltaiques.

Millora de la Riera de Rubí entre el pont de La Llana i el pont de Cova Solera

Amb un cost de 748.000 euros, es vol millorar la qualitat dels ecosistemes de ribera i restaurar la llera tot netejant residus, eliminant espècies al·lòctones i incorporant d’altres pròpies de ribera; plantar-hi helòfits i estabilitzar puntualment els talussos.

 Millora i conservació de la biodiversitat del torrent de les Abelles

Es reforçarien les masses arbòries i arbustives, se suprimirien espècies al·lòctones, i s'estabilitzarien els camins, es milloraria la zona infantil i la zona d'esbarjo per a gossos i s'instal·larien zones de pícnic, entre d'altres. Aquesta actuació tindria un cost de 380.500 euros.