Vols donar plasma? Pots fer-ho dimarts 18 a Rubí

Les proteïnes d'aquest component són essencials per tractar malalties com les de coagulació o del sistema de defenses

Una campanya de donació de sang.
Una campanya de donació de sang. | Martí Albesa
Redacció
14 de gener del 2022

El Banc de Sang de Teixits organitza, aquest dimarts 18 de gener, una jornada de donació de plasma a Rubí. La campanya tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, de 9.30 a 14 h, i de 16 a 20 h. Les persones interessades a participar-hi es poden inscriure en aquest enllaç.

Tal com recorda l'organització, les proteïnes del plasma són essencials per tractar malalties com les de coagulació o del sistema de defenses, però a Catalunya no n'hi ha prou amb les donacions que es fan, i cal importar-lo d'altres països, principalment dels Estats Units.

Es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any. Els requisits per fer-ho són tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, i en el cas de les dones, no estar embarassada. La donació dura 45 minuts i consisteix a extreure sang, retenir el plasma i retornar un altre cop el líquid a les venes.

Es recomana als donants evitar menjar molts greixos o fer àpats abundants, prendre begudes ensucrades, sucs de fruita envasats, beure alcohol o consumir gelats i aliments amb molt sucre. El motiu és que el greix és transportat pel plasma, i el pot acabar inutilitzant si n'hi ha amb excés.