El ple aprovarà el nou Pla Director Rubí Brilla 2030

El nou Pla defineix 22 actuacions en els àmbits de l'administració local, la indústria, el comerç i la ciutadania

Tallers per optimitzar la factura elèctrica, una de les activitats de Rubí Brilla
Tallers per optimitzar la factura elèctrica, una de les activitats de Rubí Brilla | Localpres
Marta Casas
27 de gener del 2022
El ple municipal del mes de gener aprovarà el Pla Director Rubí Brilla 2030, que, com ha destacat el govern en la seva presentació, serà el full de ruta per assolir la reducció del 55% de les emissions a la ciutat abans de l'any 2030 i respecte al 2005.

El 2008, l'Ajuntament es va comprometre amb la Comissió Europea a treballar per reduir un 20% les emissions, i tres anys més tard naixia el projecte Rubí Brilla. Una dècada després, les emissions a la ciutat s'han reduït un 15% gràcies a les accions d'estalvi i eficiència energètica del projecte a diversos sectors de la ciutat.

En el context d'emergència climàtica actual, l'alcaldessa, Ana María Martínez, ha explicat que "estem obligats a fer un major esforç per reduir moltes més emissions en menys temps", perquè "no hi ha pla B, el pla A és l'únic possible". Martínez també ha afegit que la urgència es mesura en tones de CO2, però "la repercussió i, per tant, l'objectiu social és el de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i la competitivitat de les empreses". 

22 actuacions en quatre sectors estratègics
El nou Pla Director Rubí Brilla defineix 22 actuacions en els àmbits de l'administració local, la indústria, el comerç i la ciutadania.

Aquestes accions persegueixen assolir dos objectius generals: millorar la qualitat de vida a Rubí i la competitivitat de les empreses de la ciutat. Pel que fa als objectius específics, són cinc: reduir les emissions de CO2, PM10 i NOX; reduir la dependència de recursos energètics externs a la ciutat, reduir la pobresa energètica, apoderar energèticament la ciutadania i les empreses i apoderar energèticament el món local.

Tots els departaments municipals han pogut fer aportacions en aquelles accions que els impliquen, i també es va obrir un període de participació ciutadana. Com que es tracta d'un pla a nou anys vista, es preveu que es pugui anar adaptant a les necessitats reals del moment. 

Les accions concretes es refereixen a la promoció de l'autoconsum, l'eficiència energètica, la rehabilitació d'edificis i la promoció de la mobilitat sostenible

El Pla Director Rubí Brilla 2030 és una eina a 9 anys vista, que s’anirà adaptant a les necessitats reals de cada moment.

"Una eina de ciutat" per a la transició energètica local
El Pla Director Rubí Brilla 2030 es portarà a aprovació al ple municipal d'aquest dijous, tot i que no era necessari fer-ho. El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, ha explicat que han optat per presentar-lo perquè "ha de ser una eina de ciutat". 

Una eina que, a parer seu, també suposa "una oportunitat. Com a ciutat podem triar deixar-nos portar per la inèrcia o bé liderar-ho. Fa anys, es va prendre l'opció de liderar-ho amb la creació de Rubí Brilla", que ara es consolida amb aquesta aposta a llarg termini.
 

   Pla Director Rubí Brilla 2030 by Naciodigital on Scribd

 



Altres notícies que et poden interessar