1 de 10
coronavirus

Catalunya suprimeix el certificat Covid

Tal com va avançar NacióDigital, l'argument per fer decaure la mesura per accedir a la restauració, l'oci nocturn i gimnasos és que la vacunació, tot i reduir la gravetat dels casos i les hospitalitzacions, no evita els contagis d'òmicron

Validació del certificat Covid a l'entrada d'una cafeteria de Barcelona. | Frederic Esteve
per Sara González / Joan Serra Carné, Barcelona, Catalunya | 27 de gener de 2022 a les 07:28 |
El Govern suprimeix l'obligatorietat de presentar el certificat Covid per accedir a bars i restaurants, locals d'oci nocturn i gimnasos, com va avançar NacióDigital en primícia. Segons les fonts consultades per aquest mateix diari, la veu dels experts i les intencions de l'executiu català confluïen en la visió de fer marxa enrere en l'ús del certificat. La mesura caurà definitivament a les 12 de la nit de dijous al divendres.

A partir de l'informe encarregat al comitè científic que assessora el Govern s'arriba a la conclusió, com a principal argument per fer decaure aquesta mesura, que l'objectiu amb el qual es va implementar el certificat era reduir els contagis, i que no s'ha complert. Ha servit per incentivar la vacunació, clau per reduir la gravetat dels casos, però no evita la infecció per òmicron, la variant que va fer saltar pels aires totes les previsions per gestionar aquesta sisena onada.


"No té sentit i cada vegada hi ha més veus crítiques", explicaven fonts del Govern a NacióDigital. Aquesta veus apuntaven també que els experts que assessoren l'executiu conclouen que la vacunació continuarà sent una eina imprescindible per reduir la simptomatologia de la Covid i evitar hospitalitzacions en un context de contagis massius com el que s'està encarant ara. Des del punt de vista sanitari, però, té poca repercussió el fet d'acreditar que es té la pauta completa per entrar a l'interior d'un recinte perquè aquesta condició no evita que es puguin produir contagis.

El certificat Covid obligatori es va aprovar inicialment a l'octubre per entrar als locals d'oci nocturn -encara a hores d'ara, tancat- i es va ampliar a principis de desembre per accedir als interiors dels locals de restauració, els gimnasos i les residències de gent gran. Aleshores, era la variant delta la majoritària. El punt d'inflexió va arribar amb la variant òmicron, amb més capacitat de transmissió. Quasi dos mesos després, el principal factor positiu de la mesura que destaquen els experts i els responsables de gestió de la pandèmia és que ha estat un incentiu per a la vacunació


Crítiques per la vulneració de drets


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va advertir que el certificat Covid no era una eina prou testada per saber si era eficient a l'hora de controlar la pandèmia. "No tenim recorregut per saber si el certificat serà una eina útil", va dir just abans que entrés en vigor. De fet, a diferència de països com França i Dinamarca, a Catalunya no es va apostar per aquesta mesura amb vocació d'incrementar la vacunació, sinó per provar si era útil per tallar les infeccions. 

Durant la seva vigència, el certificat Covid ha estat criticat no només pel moviment antivacunes, sinó també per sectors que denuncien que s'estan vulnerant drets de la ciutadania amb restriccions com aquesta o com el toc de queda, sense que estigui demostrada una eficiència sanitària. 


La posada en marxa de la mesura va ser accidentada, ja que l'allau de peticions just els dies previs de l'entrada en vigor de l'obligatorietat va provocar la saturació del sistema informàtic per descarregar-se el document a través de l'aplicació La meva Salut. Per aquest motiu, el Govern es va veure abocat a suspendre'n temporalment l'aplicació, que finalment es va reactivar una setmana més tard. Per a la restauració, especialment, va suposar un increment de la logística de l'accés dels clients, situació que es va tornar a veure alterada a les portes de Nadal, quan les restriccions van tornar a reduir en un 50% l'aforament a l'interior dels locals. El Govern va anunciar dimarts que aquesta limitació decaurà també aquest divendres.

Amb els contagis per òmicron disparats i la constatació que la vacunació no evita les infeccions, l'exigència del certificat per accedir als locals s'ha relaxat fins al punt que, a la pràctica, hi ha bars i restaurants on de forma habitual ja no demanen als clients que ensenyin el document. Ara, cap local ho haurà de fer.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

També hauries de llegir
Fa 69 setmanes

Què es pot fer i què no a Rubí en aquests moments?

Participació