Les agents pel civisme van dur a terme més de 6.000 actuacions el 2021

La majoria estan relacionades amb la gestió dels residus, la mobilitat i el bon veïnatge

Una agent cívica atén un ciutadà
Una agent cívica atén un ciutadà | Localpres
Redacció
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:48h
La majoria de les 6.000 actuacions de les agents pel civisme a Rubí durant l'any 2021 van estar relacionades amb la gestió de residus, la mobilitat i el bon veïnatge, segons ha informat l'Ajuntament de Rubí.

Pel que fa a la mobilitat, les agents cíviques van informar 2.513 persones que està prohibit circular amb bicicleta o patinet elèctric per l'illa de vianants, i també han avisat 695 conductors que havien aturat els seus vehicles sobre passos de vianants o sobre la vorera. 

També han registrat 590 incidències relacionades amb el manteniment del mobiliari urbà i l'espai públic

Els mesos de juny i juliol, l'equip va instal·lar una carpa informativa al Parc de Ca n'Oriol per tal de promoure i controlar el bon ús del parc, prevenir l'abandonament de residus i promoure el respecte a l'entorn, a més de difondre bones pràctiques de convivència veïnal.

A més de les accions a peu de carrer, les agents han informat porta a porta a 368 habitatges en qüestions relacionades amb la gestió dels residus, el soroll i descans nocturn, la tinença responsable d'animals i els usos de l'espai públic.

Pel que fa a la gestió de residus, l'equip ha detectat, en tot l'any 2021, 1.592 abocaments de voluminosos i residus fora dels contenidors. També han informat 900 persones de la correcta separació dels residus i han repartit 445 desplegables informatius. A més, van col·laborar amb el Caçador de Trastets en la recollida de residus que es va organitzar amb motiu del Dia de la Terra al Torrent dels Alous i Can Xercavins, en què es van recollir 55 quilos de residus.

En matèria de tinença d'animals, van fer 1.088 intervencions amb propietaris/es de gossos a peu de carrer, van entregar gratuïtament més de 400 ampolles per esbandir els orins dels animals, i van fer 151 enquestes sobre les zones d'esbarjo per a gossos com a part del procés d'elaboració del Pla de Benestar Animal i Tinença Responsable. A més, han informat de la prohibició d'alimentar gats de carrer i coloms de manera descontrolada. Durant el 2021, s'han recollit 60 queixes relacionades amb animals: per alimentació descontrolada, brutícia generada per coloms o gats, o presència de rates o insectes.

Una altra iniciativa destacada de l'any passat va ser la campanya Civisme: el joc on tothom hi guanya!, que es va fer a les escoles Torre de la Llebre, Ca n'Alzamora, Teresa Altet, Mossèn Cinto Verdaguer i Mare de Déu de Montserrat, amb la participació total de 337 alumnes de 3r i 4t de primària. La proposta s'ha valorat amb un 9,48 de mitjana per part dels professors.

Als instituts, es va posar en marxa la prova pilot de Joves pel civisme, que ofereix fer l'assignatura de Servei Comunitari als joves de secundària, i que en total van cursar 16 alumnes del Duc de Montblanc, el Torrent dels Alous, La Serreta i l'Escola Balmes. Els alumnes han rebut dues hores de formació i han fet vuit hores de treball pràctic als carrers de la ciutat acompanyant els agents pel civisme.

Encara al voltant del civisme, a l'estiu es va posar en marxa la proposta A l'estiu, juga amb civisme, itinerant per quatre places de la ciutat.

Finalment, l'equip ha iniciat la col·laboració entre el Servei de Primera Acollida i el Servei de Relacions Ciutadanes i Proximitat, fent xerrades dins el mòdul formatiu de coneixement de la ciutat per a persones nouvingudes i obtenint, dues d'elles, el certificat com a membres de la xarxa antirumors de Rubí. 

Les accions dels i les agents responen a sis Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), les línies estratègiques que s’apliquen de manera transversal a totes les polítiques que s’impulsen des de l’Ajuntament de Rubí: Salut i benestar (ODS número 3), Educació de qualitat (ODS número 4),  Reducció de les desigualtats (ODS número 10), Ciutats i comunitats sostenibles (ODS número 11), Acció climàtica i Pau (ODS número 13) i Justícia i institucions sòlides (ODS número 16).