Treballs per rebaixar la biomassa forestal i prevenir incendis a Can Roig

L'Associació RUCA agrupa propietaris agro-forestals de Castellbisbal, Rubí, Abrera i Ullastrell

Els boscos de Can Roig
Els boscos de Can Roig | Ajuntament de Rubí
Redacció
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:27h
L'Associació RUCAAssociació de Propietaris Agro-Forestals de Castellbisbal, Rubí, Abrera i Ullastrell està duent a terme la gestió forestal de cinc parcel·les privades de Can Roig, una actuació emmarcada en el conveni de col·laboració entre els ajuntaments afectats i la Diputació de Barcelona per a la prevenció d'incendis mitjançant el foment de la gestió forestal estratègica

Els treballs, subvencionats per l'Oficina de Prevenció d'Incendis de la Diputació, tenen l'objectiu de reduir el risc d'incendi rebaixant la biomassa forestal combustible present, i que els peus dels arbres que es deixen a les parcel·les es puguin desenvolupar millor.

En concret, les tasques que s'estan duent a terme són treballs d'aclarida per reduir la densitat actual, i a més de reduir el risc de foc, potenciar un millor creixement dels peus i deixant, a la llarga, els peus més grans per augmentar la distància entre ells. També es farà una poda dels arbres que es deixin, com a molt fins a dues terceres parts dels arbres o un màxim de dos metres. Això es fa per evitar que un incendi de sotabosc pugui esdevenir un incendi de capçades. Finalment, es preveu fer una selecció de tanys, els brots que surten a la soca d'un arbre, prioritzant les alzines enfront dels pins, una espècie més resilient. Els peus tallats es trossejaran o es retiraran.

L'Associació RUCA es va impulsar des de la Diputació per facilitar la regeneració i restauració dels terrenys forestals on es van produir incendis els anys 1994 i 2005. El servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Rubí ha fet d'intermediari entre els propietaris forestals i l'entitat perquè formin part del projecte i es beneficiïn de les subvencions de l'Oficina.

El regidor de Medi AmbientAndrés Medrano, ha recalcat la importància d'aquestes actuacions, ja que "ara a l'hivern és el moment d'apagar els incendis de l'estiu".