Neix l'Espai Vincles, per prevenir la violència masclista entre els joves

El nou servei es coordina amb tots els professionals que estan en contacte amb els adolescents: personal docent, psicopedagogs i els Serveis Socials i Salut

L'alcaldessa i la regidora d'Igualtat presenten l'Espai Vincles
L'alcaldessa i la regidora d'Igualtat presenten l'Espai Vincles | Localpres
Redacció
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:23h
Rubí s'ha dotat d'un nou recurs de prevenció i atenció de situacions de violència masclista entre els joves, l'Espai Vincles, un espai de diàleg i reflexió adreçat als adolescents dels centres educatius on es tractaran temes sobre relacions de parella, els mites de l'amor romàntic i els estereotips de gènere per prevenir les relacions abusives o qualsevol manifestació de violència masclista. 

L'Espai Vincles s'ha posat en marxa als instituts L'EstatutLa Serreta i el Teresa Altet, i la voluntat és que arribi a tots els instituts de la ciutat. Es dirigeix a tots els nois i noies entre 11 i 17 anys i atén quinzenalment dins de l'horari lectiu.

El nou servei es coordina amb tots els professionals que estan en contacte amb els adolescents: personal docent, professionals de la psicopedagogia i els Serveis Socials Salut. L'objectiu final és acompanyar els joves perquè puguin adquirir competències i recursos per gestionar els conflictes de parella que puguin tenir, de manera sana i igualitària, i així promoure relacions sanes, plaents i lliures

A més, oferir atenció durant l'etapa de l'adolescència permet acompanyar-los en el procés de maduració individual, ja que és un moment delicat i determinant de les seves vides. 

En definitiva, a través d'aquest Espai es vol afavorir el desenvolupament del pensament crític, la reflexió sobre els mites de l'amor romàntic, l'anàlisi dels models de relació entre homes i dones, potenciar la presa de consciència sobre els senyals d'alarma de la violència masclista, augmentar les habilitats socials i comunicatives de parella i aportar eines de gestió emocional, fomentar l'autoestima, reflexionar sobre les tecnologies i els seus usos en les relacions, i també aplicar, en els casos que s'escaigui, les pautes d'actuació i protocols de coordinació davant d'una situació de violència masclista.

L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha manifestat que els joves han de ser "protagonistes del canvi de model social", un model que esmeni les desigualtats entre homes i dones. "Només revertint l'actual model de desigualtat podrem aturar les violències masclistes per avançar cap a una societat igualitària, justa i lliure", ha dit. 

Per altra banda, la regidora d'Igualtat, Yolanda Ferrer, ha revelat que a Rubí, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha detectat que "les persones joves no se signifiquen com a víctimes tot i patir-la i sovint quan arriben al SIAD ja es troben en situacions de violència greu". 

L'any passat, de les 278 dones ateses al SIAD només 15 eren menors d'edat. En canvi, segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona del Ministeri d'Igualtat de 2019, dues de cada deu dones d'entre 16 i 24 anys ha patit violència física o sexual per part d'alguna de les seves parelles; i concretament la violència psicològica - la gelosia, el control, el menyspreu... - es detecta en 5 de cada 10 casos.