S'inaugura el monòlit en memòria de Neus Català a Rubí

El monument, situat a la plaça amb el seu nom, consta d'una inscripció biogràfica de Neus Català i una olivera d'Els Guiamets

Els representants polítics, al monòlit dedicat a Neus Català
Els representants polítics, al monòlit dedicat a Neus Català | Marta Casas
07 de febrer del 2022
Actualitzat a les 7:30h
La plaça Neus Català i Pallejà ja llueix el monòlit dedicat a la supervivent del camp de concentració de Ravensbrück que li dona nom. Aquest cap de setmana s'ha inaugurat amb un petit acte a càrrec de representants polítics de l'Ajuntament de Rubí i dels Guiamets i la fillola de Català, Virgínia Gonzàlez.

Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí, va destacar en el seu parlament el compromís de Rubí amb la recuperació i reparació de la memòria històrica, amb el convenciment que "aquesta és l'única manera d'assolir una societat justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme". L'alcalde dels Guiamets, Manel Sales Martori, va posar èmfasi en els valors de revolució i feminisme de Neus Català, i la seva importància com a símbol de la lluita antifeixista, per la seva determinació. Per la seva banda, Elena Montesinos, regidora de Memòria Històrica, va reiterar el compromís de Rubí amb la memòria històrica, ja que és on "trobem la vacuna contra l'horror".

La fillola de Neus Català va llegir una carta de la filla de l'activista, Margarita Català, on apuntava que calia "continuar resistint a les noves formes de fanatisme i barbàrie que volen promoure una visió racista de la humanitat i destruir la llibertat i la democràcia". 

El monument inaugurat aquest dissabte, coincidint amb el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació, és un monòlit amb una inscripció biogràfica de Neus Català, i una olivera portada d'Els Guiamets.
 

Un músic de l'escola Pere Burés va interpretar dues peces durant l'acte d'inauguració Foto: Marta Casas