Rubí amplia la recollida de residus porta a porta del teixit comercial

En total, es recollirà la fracció orgànica de 154 comerços, el paper i cartró de 373, el vidre de 68 i els envasos de 194

Cada establiment tindrà un contenidor per a ús exclusiu
Cada establiment tindrà un contenidor per a ús exclusiu | Marta Casas
07 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:44h
L'Ajuntament de Rubí ha presentat aquest matí el nou sistema de recollida de residus porta a porta del teixit comercial de la ciutat, especialment de l'illa de vianants, que és una ampliació del que ja existia, en el cas dels comerços, per a la fracció del paper i cartró. A més d'aquest, també funciona el porta a porta amb la matèria orgànica a les escoles i de totes les fraccions els equipaments municipals i polígons industrials

L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha explicat que la implantació d'aquest nou sistema respon a quatre objectius: augmentar el percentatge de reciclatge, millorar la qualitat de la recollida selectiva, disminuir la saturació de les àrees de contenidors i reduir la generació de residus comercials.

Martínez també ha detallat com ha estat el procés d'implementació d'aquest nou sistema. El 2019 es va fer un estudi de la situació que proposava la recollida de residus porta a porta com el sistema òptim per arribar a un 70% de la recollida selectiva a la zona de l'illa de vianants. Això no vol dir que aquest sistema s'apliqui a altres zones de la ciutat, ja que cada zona és "molt diversa", com ha aclarit Ana María Martínez. Des de l'elaboració de l'estudi, s'ha fet tot un treball tècnic que ha permès arribar al dia d'avui, quan entrarà en vigor aquest sistema i "garantir, de partida, que tindrà un bon funcionament". 

Per altra banda, l'alcaldessa també ha explicat que els comerços disposen de tota la informació i materials, i d'una oficina d'assessorament per poder resoldre qualsevol dubte. L'Ajuntament també ha proporcionat als establiments implicats els contenidors corresponent, que seran d'ús exclusiu per a ells i per la fracció que necessiten. Són contenidors que tenen incorporats xips d'alta freqüència que determinaran el percentatge d'ompliment i la qualitat dels residus que hi aboquen.

No tots els comerços participants tindran els mateixos contenidors ni de la mateixa mida, sinó que cadascun tindrà el de la fracció que li correspongui, com ha detallat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano. En total, de 154 comerços es recollirà la fracció orgànica mitjançant el sistema porta a porta, de 373, el paper i cartró; de 68, el vidre i de 194, els envasos.
 

Els regidors i l'alcaldessa conversen amb una veïna Foto: Marta Casas


"Per donar aquest pas s'ha de ser valent, perquè t'enfronta a riscos, a crítiques i disfuncions, que corregirem perquè el sistema es consolidi", ha declarat Medrano, que a més de l'emergència climàtica ha situat aquesta iniciativa en un context legal: al mes de febrer s'aprovarà la nova ordenança de residus, estem pendents de l'aprovació de la Llei de Residus espanyola i també de la tramitació de la Llei de Residus catalana. "Tot plegat ens adreça a una nova manera de gestionar els residus, que ha d'estar basada en la reducció".

Per la seva banda, Ana María Martínez ha recordat que estem en un context d'emergència climàtica que "demana que fem tots els esforços necessaris per tenir cura del medi ambient i del planeta", i amb aquest nou sistema fem un "salt" per elevar les xifres de la recollida selectiva i, així, estudiar com s'hi pot contribuir des d'altres sectors de la ciutat.