En marxa el procés per elaborar l'ordenança de sorolls i vibracions

Durant els últims tres anys, s'han registrat una mitjana de 1.865 queixes per soroll

El mapa del soroll de Rubí
El mapa del soroll de Rubí | Diputació de Barcelona
Redacció
14 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de febrer a les 11:26h
L'Ajuntament de Rubí ha iniciat el procés per impulsar una ordenança que reguli el soroll i les vibracions a la ciutat, un document que tindrà l'objectiu concretar els instruments jurídics i tècnics necessaris per poder donar una resposta adequada a la contaminació acústica i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

L'ordenança regularà les mesures i instruments municipals per prevenir i corregir la contaminació acústica per part de qualsevol instal·lació, maquinària, projecte de construcció, relacions de veïnat, comportament ciutadà o activitat de caràcter públic o privat.

Ara com ara, s'ha habilitat una consulta prèvia a través de la plataforma Participa Rubí perquè la ciutadania pugui fer aportacions i així disposar d'uns valors compartits per a totes les persones a l'hora de millorar la qualitat acústica del municipi. Aquest espai de consulta restarà obert durant 15 dies hàbils.


El soroll té una incidència directa en la qualitat de vida de les persones i, a més, pot provocar efectes nocius en la salut i el comportament. De fet, des de 1972 es considera un contaminant més. Existeix una àmplia legislació estatal i autonòmica sobre el soroll, però no és suficient per aplicar-la a escala local. A Rubí es recullen cinc tipus de queixes per soroll: activitats i actes, sorolls produïts per animals, entre veïns, a la via pública i altres tipus de soroll.

Durant els últims tres anys, s'han registrat una mitjana de 1.865 queixes per soroll, de les quals només el 6% han acabat en denúncia: per una banda, perquè resulta difícil constatar les infraccions per soroll - per exemple, perquè no es localitza la font - i, per l'altra, perquè no existeixen instruments reguladors municipals per prevenir i corregir la contaminació acústica.