Els pensionistes porten les seves queixes contra les «pràctiques abusives» dels bancs al ple

Reclamen la creació d'una gran banca pública i que l'Ajuntament creï ordenances per "contrarestar el comportament abusiu dels bancs"

Una manifestació dels pensionistes assenyalava els abusos dels bancs
Una manifestació dels pensionistes assenyalava els abusos dels bancs | Marta Casas
Redacció
16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:58h
El Moviment per unes Pensions Públiques Dignes de Rubí es va reunir ahir, com cada dimarts, conjuntament amb la plataforma Rubí per la Sanitat. Els pensionistes, que dissabte van participar en una manifestació que demanava, entre d'altres, un "tracte més humà" per part dels bancs, ara portaran les seves reivindicacions al ple.

Aquest dimarts han explicat a la seva assemblea que presentaran una moció amb el suport de l'AUP, En Comú Podem i ERC - les entitats no poden presentar mocions al ple, només ho poden fer els grups municipals - per reclamar als bancs que acabin amb el que consideren un "atracament de guant blanc". 

Com ja van explicar en la manifestació de fa uns mesos, els bancs cobren a les persones que han de fer operacions a la finestreta, manteniments de compte que van dels 72 als 240 euros anuals, i cada cop hi ha "atenció menys personalitzada, menys oficines", milers d'acomiadaments... "En els últims anys han anat aplicant un procés de concentració empresarial bancari amb l'únic objectiu d'obtenir molts milers de milions d'euros de benefici", denuncien els pensionistes, "que lluny de revertir en més i millors serveis a la gent usuària s'han convertit en menys drets i més despotisme".

Així, les assemblees de pensionistes reclamen la creació d'un compte bancari especial pensionista i un servei d'atenció a la gent gran a totes les entitats bancàries, sense cost afegit en forma de quotes o comissions; que el Banc d'Espanya o el govern exigeixin un informe sobre la quantitat de les comissions que han cobrat a pensionistes que no arribin al nivell del SMI i que s'eliminin els cobraments per fer operacions a la finestreta.

El text també rebutja les declaracions de José María Roldán, president de l'Associació Espanyola de Banca, que tot i reconèixer el problema de la bretxa digital titllava els moviments dels jubilats de "neoludistes". "És una línia que vol criminalitzar i impedir la crítica, la queixa, la mobilització", cosa que, per contra, el Moviment per les Pensions demana que es continuï exercint.

Finalment, reclamen al govern espanyol que compleixi amb el compromís de la coalició de crear una gran banca pública, i també que s'afavoreixi la creació d'un banc públic a Catalunya i altres comunitats. Pel que fa a Rubí, proposen crear ordenances per contrarestar el "comportament abusiu" dels bancs, com ara impostos als caixers o per les llargues cues que es creen a la via pública.

El ple del mes de febrer, doncs, debatrà previsiblement dues mocions sobre la mateixa temàtica, ja que Veïns per Rubí també presenta un text que demana millorar l'atenció als clients, especialment la gent gran, per part dels bancs.

A més de la moció al ple, el Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí convocarà una nova manifestació per dissabte, 26 de febrer al matí.