El CEF Can Mir denuncia un «tracte indigne» a les instal·lacions del CF Pueblo Nuevo 2002 de Terrassa

Els responsables van deixar els jugadors amb diversitat funcional sense accés als vestidors, als lavabos i, fins i tot, al segon entrenador fora del terreny de joc per dur cadira de rodes

L'equip va rebre la solidaritat del seu rival, el LaFact de Terrassa
L'equip va rebre la solidaritat del seu rival, el LaFact de Terrassa | CEF Can Mir
Redacció
21 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:04h
El Club Escola de Futbol Can Mir ha denunciat un desagradable episodi que ha patit el seu equip sènior de diversitat funcional en el seu desplaçament a Terrassa per jugar un partit de futbol inclusiu davant LaFact, un equip que no disposa d'instal·lacions pròpies i que, per tant, havia de jugar al camp municipal del Poble Nou, gestionat pel CF Pueblo Nuevo 2002. El Can Mir remarca que es tracta d'un espai públic "que ha de ser accessible per tots els ciutadans de Terrassa". 

Per dissabte, hi havia previstos dos partits: un de futbol de l'equip local, i un altre de futbol adaptat. El tracte va ser molt diferent amb els dos equips: "desconeixem si va haver-hi desídia, manca de sensibilitat o una pràctica deliberada i censurable per part dels gestors o responsables de les instal·lacions", diu el CEF Can MIr en un comunicat, que denuncia que si bé l'equip del CF Pueblo Nuevo 2002 va tenir accés a tots els serveis, els equips de diversitat funcional no va gaudir de les condicions "bàsiques i mínimes" per a la pràctica esportiva.

Per exemple, el CEF Can Mir explica que no hi havia personal per donar un servei d'acollida "mínim" als dos equips, cosa que va fer que els jugadors anessin desorientats i el partit s'iniciés més tard del previst. Tampoc se'ls va deixar fer ús dels vestidors, i els jugadors - i també jugadores - de l'equip del CEF Can Mir es van haver de canviar al costat del camp, davant del públic i sense cap privacitat. Tampoc se'ls va permetre accedir als lavabos

A l'hora d'entrenar, els responsables de les instal·lacions no van deixar el material esportiu bàsic per jugar, i tampoc es van col·locar les banquetes perquè poguessin seure els suplents, i es van quedar lligades amb un cadenat

La gota que va fer vessar el got, però, va ser la prohibició d'entrar al terreny de joc al segon entrenador del CEF Can Mir, l'Ilyass, ja que va amb cadira de rodes i els responsables del club deien que "feia malbé la gespa". El club assegura que aquesta situació "no ens ha passat mai a cap instal·lació durant els tres anys de competició en aquesta lliga".
 

El CEF Can Mir denuncia un tracte discriminatori a les instal·lacions del CF Pueblo Nuevo Foto: CEF Can Mir


Davant d'aquesta actitud, l'equip del Can Mir va decidir abandonar el camp i no jugar el partit, però quan es disposaven a marxar, l'equip de LaFact es va solidaritzar amb ells i, durant una estona, es van quedar ocupant el camp en senyal de protesta. Només això va fer que el responsable de gestionar les instal·lacions fos requerit per l'àrbitre, i finalment va permetre l'accés del segon entrenador del Can Mir al terreny de joc.

"Ens agradaria creure que la situació ha obeït a una mala organització o formació"
El CEF Can Mir ja ha adreçat una queixa pels fets a FEDAMAR, organitzadora de la WeLeague7, i també ho faran a l'Ajuntament de Terrassa, que sempre "ha mostrat una gran sensibilitat" cap a la diversitat funcional. També han demanat al CF Pueblo Nuevo 2002 que els seus responsables "siguin conscients del que va passar i prenguin les mesures" perquè no es repeteixi una situació com aquesta. "Ens agradaria creure que la situació ha obeït a la manca d'organització o la formació de les persones a càrrec" d'aquest dissabte, que no pas a una qüestió del club.

"La nostra obligació no és només que els esportistes amb diversitat funcional gaudeixin jugant al futbol, també promoure la sensibilitat social davant les persones que més ho necessiten", asseguren des del CEF Can MIr. En aquest sentit, reflexionen sobre el tracte diferenciat al món del futbol dels equips i les categories allunyades dels àmbits competitius i que no generen "un palmarès i uns recursos econòmics", que són considerats "com unes categories de baix nivell i sense rellevància". En canvi, el Can Mir destaca la solidaritat dels jugadors amb diversitat funcional per defensar els seus drets i no permetre cap discriminació.

El club, a més, també denuncia el sentit patrimonialista d'algunes entitats que consideren "que els camps municipals que gestionen són de la seva propietat", i recorden que no ho són, sinó que són "de tots els ciutadans que les mantenen amb els seus impostos".

El CEF Can Mir acollirà un torneig de futbol inclusiu aquest diumenge
Aquest "lamentable" episodi es produeix tot just una setmana abans que les instal·lacions del CEF Can Mir acullin el 3r Torneig de Futbol Inclusiu, que comptarà amb la participació dels dos equips del club infantils que comparteixen amb RubíTEA i amb CromoSuma. Els convidats al torneig seran els Invencibles del CF Sant Cebrià de Vallalta i els UDV Guerreros de Viladecans, tots dos de nova creació. El torneig es tancarà amb un partit amistós del sènior amb un equip creat pel Viladecans.

Aquest esdeveniment és el pròleg de la participació dels equips a la competició de futbol sala dels Jocs Escolars per nens i nenes amb diversitat funcional, impulsada pel CEF Can Mir i organitzada pel Consell d'Esports del Vallès Occidental - Terrassa (CEVOT).