La Torre Salduba serà un centre formatiu especialitzat en energies renovables

Al mes de març començaran les tasques de rehabilitació d'aquest edifici municipal en desús

La Torre Salduba de Rubí
La Torre Salduba de Rubí | Marta Casas
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:14h
La Torre Salduba tornarà a ser rehabilitada per acollir un centre formatiu especialitzat en Energies Renovables i Eficiència Energètica. Ara mateix es fan a l'edifici del Rubí Forma, però es traslladaran aquí per oxigenar l'actual espai, que està molt saturat.

Des del 2006, aquest espai municipal està en desús i s'ha reivindicat moltes vegades, des del Pla d'Equipaments, que es recuperi per a ús ciutadà.

La rehabilitació anirà a càrrec de persones que estan fent el curs de qualificació professional Rehabilitador de l'envolupant amb sistemes passius de rehabilitació energètica, que s'impulsa des de Rubí Forma i Rubí Brilla. La intervenció a l'edifici començarà aquest mateix mes de març, amb una primera neteja i posada a punt dels accessos, i s'impulsarà un estudi sobre la situació actual de l'edifici per elaborar el projecte inicial d'intervenció amb persones contractades a través de plans d'ocupació del projecte Singulars, subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya. Les següents intervencions de rehabilitació seguiran criteris d'eficiència energètica.

La previsió és que entre el tercer i quart trimestre d'enguany ja s'hi pugui impartir un dels cursos de rehabilitació energètica en els sistemes passius dels edificis, una formació que de fet serà per a les persones que elaboraran el projecte tècnic definitiu de la Torre. A mig termini, quan la rehabilitació ja ho permeti, la formació sobre energies renovables es traslladarà definitivament a la Torre Salduba.
 

A més, el nou equipament, tal com ha avançat l'alcaldessa, permetrà oferir noves formacions de la família professional agrària i altres tipus de certificats de professionalitat, com el de jardineria nivell 1. Aquestes especialitzacions requereixen un espai com el de la Torre Salduba, amb aules teòriques, taller d'energies renovables, taller de jardineria/floristeria i espai exterior per a la instal·lació de plaques solars i per a les pràctiques de jardineria i floristeria.

Treballar amb la Torre Salduba, "un exercici de coherència"
L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha fet valdre la formació impartida en el marc del Rubí Brilla, perquè l'alumnat d'aquesta qualificació "revertirà directament a la ciutat i ens ajudarà a rehabilitar un edifici històric que s'incorpora als nostres equipaments formatius", ha dit. 

I és que, per al regidor d'Educació, Víctor García, "suposa enriquir i possibilitar que hi hagi ciutadans i ciutadanes de Rubí, majoritàriament joves, que puguin aprendre sobre el terreny una formació que té molt de futur".

Per la seva banda, el regidor de Transició Ecològica, Andrés Medrano, ha dit que "treballar amb la Torre Salduba és un exercici de coherència, perquè posa en valor un patrimoni que tenim a través d'una acció formativa" i que a més respon als objectius dels plans Director Rubí Brilla i de Transició Energètica, ja que "formar a professionals, gent jove, capaç d'implementar aquestes millores als habitatges és fonamental". Medrano ha recordat que només un 20% dels habitatges són eficients energèticament, i fent-los eficients podríem estalviar fins a un 30% de l'energia que consumim.