L'AUP proposa aplicar la perspectiva de gènere en la conservació del patrimoni local

La moció ve motivada per la destrucció d'un safareig a la casa de Cal Met Lleó, on segons un anunci d'un portal immobiliari s'hi podria construir una nova promoció d'habitatges

Una intervenció a Cal Met Lleó va destruir un safareig
Una intervenció a Cal Met Lleó va destruir un safareig | Cedida
23 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:18h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà al ple del mes de febrer una moció relacionada amb el patrimoni local i el feminisme. Per una banda, la formació municipalista demanarà que es treballi per la conservació del patrimoni històric local, sigui en espais públics o privats; i per l'altra, proposarà que es recuperi la memòria històrica de les dones de Rubí. 

L'AUP recorda que el seu grup municipal ja ha presentat dues mocions, els anys 2015 i 2017, per la conservació i manteniment del patrimoni, que l'Ajuntament "no està complint". Un exemple el trobem a Cal Met Lleó, edifici que consta al catàleg de patrimoni de l'Ajuntament com a Bé Cultural d'Interès Local, però que al mes de gener va patir una intervenció que va destruir el safareig de la casa. Un element que, al parer de l'AUP, hauria de ser protegit com ho està la façana que inclou el rellotge de sol i les lletres Cal Met Lleó

Aquesta intervenció és la que ha motivat la moció de l'AUP, ja que els safareigs són "un símbol de les tasques de cura i sosteniment de la vida que hem fet tradicionalment les dones", com explica la portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, que també ha afegit que "abans es feien en espais públics i ara es fan en espais privats, cosa que també s'hauria de tenir en compte". 

Així, entre les propostes hi ha recuperar la història de les dones en els espais productius o remunerats, com les dones del tèxtil; la de les pròpies activistes feministes o activisme dut a terme per dones abans de l'existència del feminisme - com ara les revoltes del pa... com a idea destacada, l'Alternativa proposa que es creïn beques o ajuts a la recerca perquè tot plegat es pugui vehicular a través de treballs concrets sobre la recuperació històrica. A més, també demanen que se senyalitzi tot el patrimoni que ja tenim perquè sigui visible, i compartir tot el material disponible a la pàgina web. 

Una promoció de pisos a l'antiga casa pairal de Cal Met Lleó?
L'AUP també ha explicat que encara no han rebut resposta a la seva demanda d'informació sobre el safareig destruït, una pregunta que van adreçar al ple i que esperen veure contestada aquest dijous al migdia, abans del ple municipal. 

Per altra banda, segons un anunci en un portal immobiliari, es construirà un bloc de pisos a l'antiga casa de Cal Met Lleó. La promoció Residencial Cal Met Lleó constaria de deu pisos, de tres i quatre habitacions i amb valors que oscil·len entre els 250.000 i els 385.000 euros. L'anunci ven la promoció com a "cuidadosament concebuda en una antiga casa pairal al centre del municipi", i inclou que es tracta d'un edifici considerat "patrimoni arquitectònic, arqueològic i natural de Rubí". 
 

La promoció d'habitatges que es projecta a Cal Met Lleó Foto: Habitaclia


Al maig passat, quan es van produir dos incendis a la casa de Cal Met Lleó, l'Ajuntament de Rubí va informar els mitjans de comunicació que s'havia denegat la llicència d'enderroc sol·licitada per la propietat de l'edifici, i que també s'havia denegat la descatalogació de la casa.

Cal Met Lleó va estar molts anys ocupada per diverses persones, però el febrer de l'any 2019 van ser desallotjats per una empresa de desocupacions forçoses. Segons va poder saber RubiTV.cat en aquell moment, la casa - valorada, aleshores, en 600.000 euros - estava "reservada" i per això s'havia dut a terme el desallotjament. 

RubiTV.cat ha demanat al Servei de Comunicació municipal si, en els últims mesos, s'havia concedit alguna llicència per enderroc o per nova construcció, però encara no ha rebut cap resposta. Aquest mitjà també ha intentat contactar amb la promotora d'aquests habitatges, sense èxit.