Totes les qüestions que es debatran al ple de febrer de Rubí

S'aprovarà definitivament l'ordenança reguladora de residus

Imatge d'un ple municipal de Rubí
Imatge d'un ple municipal de Rubí | Malena Manobens
24 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:39h
El ple municipal d'aquest mes de febrer, que se celebrarà aquesta tarda en format presencial inclou fins a 29 punts de la part resolutiva, i tres mocions dels grups municipals, després que s'hagi consensuat un sol text per a les demandes de Veïns per Rubí i el Moviment per unes Pensions Públiques Dignes de Rubí amb relació a les entitats bancàries.

Segons va informar el mateix moviment a l'assemblea de dimarts passat, el principal punt de desacord era la proposta que l'Ajuntament bonifiqués les institucions bancàries i que facilités espais en edificis municipals per instal·lar caixers automàtics.

L'altra moció que es debatrà és la de l'AUP sobre patrimoni local i feminisme; i ERC presenta una proposta "per a la reparació i restitució de la memòria de les acusades de bruixeria".

De la part resolutiva, en destaca l'aprovació del reglament per la Sindicatura de Greuges de Rubí. Aquesta qüestió estava pendent des que Milagros Calleja va dimitir del seu càrrec, el setembre de 2020, precisament denunciant una manca de "suport administratiu". El reglament es va començar a treballar conjuntament el juny de 2021 i en aquest ple, serà una realitat. 

Pel que fa a la contractació, en destaca el requeriment previ a l'adjudicació del servei de transport col·lectiu urbà de viatgers, després que s'hagin resolt els recursos presentats per l'empresa licitant; i una modificació del contracte del servei de recollida de residus i neteja viària. També s'aprovaran els plecs del servei d'ajuda domiciliària, i una regulació de documents comptables del servei de gestió educativa i funcionament de les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet.

Un altre punt destacat serà l'aprovació definitiva de l'expropiació de les Torres Massana, la última tercera part que faltava perquè el conjunt sigui totalment municipal. Com va explicar l'alcaldessa, Ana María Martínez, el futur d'aquest conjunt arquitectònic, que inclou la Torre Salduba, es decidirà en el marc del debat del Pla d'Equipaments

S'aprova definitivament l'Ordenança de residus
El ple del mes de febrer també aprovarà de manera definitiva l'ordenança reguladora de la prevenció i gestió de residus i de la neteja viària, l'avantprojecte de la qual ja s'havia aprovat, per unanimitat, al setembre de 2021, després de diversos processos que van arrencar al maig de 2020.

La nova ordenança regula els àmbits de la prevenció de residus, amb especial èmfasi en evitar el malbaratament alimentari, els residus d'envasos i els plàstics d'un sol ús, la prevenció de residus en festes i actes populars i la publicitat comercial i la reutilització; la gestió dels residus pel que fa a les recollides selectives, comercials i els serveis de la deixalleria; i la neteja viària, remarcant el dret de la ciutadania de disposar d'un entorn net, concretant els deures de la ciutadania i establint un règim sancionador per donar garanties per la correcta gestió dels residus i la neteja.

Aquest règim sancionador és un dels aspectes més destacats d'aquesta ordenança. S'estableixen tres tipus d'infraccions: lleu, greu i molt greu. 

Les infraccions lleus seran, entre d'altres, incomplir l'horari establert per a la recollida de diverses fraccions, dipositar residus en un contenidor diferent del que correspon, no utilitzar les deixalleries municipals o gestors autoritzats per al lliurament de residus especials o utilitzar papereres per llençar bosses d'escombraries. Pel que fa a les infraccions greus, es consideraran utilitzar el servei municipal de recollida de residus si s'ha acreditat per mitjà d'un gestor privat, trencar o bolcar contenidors, o dificultar la tasca de l'administració municipal o als seus inspectors, entre d'altres. Finalment, es consideren infraccions molt greus la crema de contenidors, coaccionar o amenaçar les autoritats o els inspectors, o la reincidència en comissió de faltes greus.